OSLO (NTB): Jens Stoltenberg (Ap) mener Høyre og Frp før valget må avklare om de vil holde seg til handlingsregelen.

- Vi møter Stoltenberg til debatt når som helst og hvor som helst, svarer Frp.

Hovedlinjer i den økonomiske politikken var et hovedtema da statsministeren tirsdag besøkte landsmøtet til Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet.

- Vi vil når som helst ta debatten om hva vi skal bruke penger på. Det er en diskusjon for seg. Men det vi i hvert fall er imot, er en uansvarlig pengebruk, sa Stoltenberg til landsmøtedelegatene.

Han mener partnerne i en mulig borgerlig regjering tydelig må gjøre sitt standpunkt klart.

Ifølge handlingsregelen kan staten bruke inntil 4 prosent av oljefondets kapital hvert år. 4 prosent er samtidig fondets forventede årlige realavkastning.

Høyre har uttrykt respekt for handlingsregelen, mens Frp-leder Siv Jensen har tatt til orde for å bruke mer oljepenger. Partiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen svarer at de gjerne tar opp temaet.

- Det er viktig å diskutere hvordan vi kan investere oljeformuen slik at den gir størst nytte både for oss og fremtidige generasjoner. Det er Stoltenberg som har jukset med innholdet i handlingsregelen. De har fjernet alle føringer på at pengene skulle gå til infrastruktur, forskning og skattelettelse, sier Solvik-Olsen til NTB.

- Gir usikkerhet
Stoltenberg mener uenigheten mellom partiene gir en grunnleggende usikkerhet for det borgerlige regjeringsalternativet.

- Det fortjener ikke norske bedrifter, det fortjener ikke norske arbeidstakere. Om de bruker mer enn handlingsregelen tilsier, så er noe av det første som vil skje at kronekursen går opp. Det svekker vår konkurransekraft, og det vil slå inn med én gang, sier han.

Solvik-Olsen mener hele premisset er feil.

- Jeg kan gi en garanti for at Frp skal føre en ansvarlig økonomisk politikk. Vi er uenig med Stoltenberg i at det betyr at man alltid skal spare pengene i utlandet, selv til lav avkastning, når det er gode investeringsprosjekter i Norge som kan gi høy avkastning, sier Frps finanspolitiske talsmann.

Stoltenberg argumenterte varmt for å beholde ordningen for bruk av oljepenger: Den er hovedgrunnen til at Norge er blitt annerledeslandet i et Europa som er rammet av krise og massearbeidsledighet.

- Selv de skansene vi har vunnet, må vi forsvare. Man trodde at kampen mot massearbeidsledighet var vunnet én gang for alle, men nå ser vi at den er tilbake. Selv om den akutte faren for bankkollaps er redusert, fortsetter ledigheten å øke, sier Stoltenberg, og understreker at krisen i Europa ikke er over før arbeidsledigheten er kraftig redusert.

Frir til sofavelgerne
Stoltenberg kom til sine egne da han talte til landsmøtet av fagforeningsdelegater. Og valgkampen er tydelig godt i gang.

- Vi kan vinne valget, men det blir ingen parademarsj. Selv om vi ikke har flertall på meningsmålingene nå, er det fullt mulig å vinne likevel, sa han til applaus fra NNN-medlemmene.

Etter snart åtte år i regjering, erkjenner Stoltenberg at det kan bli litt slitasje, at politikken kan oppfattes som litt kjedelig og pragmatisk. Han sukker litt over at Arbeiderpartiet møter kritikk for å være visjonsløse i en tid der vi har det svært godt her i landet.

- Vårt mål er å gjøre verdens beste land enda bedre. Det er et stort mål, sier han.

Den største utfordringen for Arbeiderpartiet framover er å nå fram til sofavelgerne.

- Den største velgergruppa er ikke de vi henter fra andre partier. Det er våre venner som er litt irriterte på oss, som ikke stemmer fordi de er uenig i noen av standpunktene, sier han, og trekker parallellen til dem som er så kresne at de avviser alle friere i påvente av den perfekte:

- Hvis du venter på det perfekte parti eller den perfekte partner, så ender du singel og partiløs i sofaen. (©NTB)