Stoltenberg vil invitere kongen neste gang

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

Statsminister Jens Stoltenberg tar lærdom av striden rundt Krigskorset-seremonien.

11.05.11 12:25

Kongens fravær under utdelingen av Krigskorset med sverd 8. mai vekket undring, og Dagbladets oppslag tirsdag om at kongen selv skal ha ønsket det annerledes satte sinnene i kok. Nå sier statsminister Jens Stoltenberg at regjeringen vil gjøre ting annerledes neste gang.

Les også: NTB trekker kongeuttalelse

Erkjenner feil
- Jeg erkjenner at dette ble feil, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ifølge Dagbladet papirutgave onsdag.

Avisa skriver at statsministeren sent tirsdag kveld ringte dem og fortalte at kongen fra nå av skal inviteres når Norges gjeveste militære medalje skal deles ut, Krigskorset med sverd.

- Ønsker ikke strid
- Nå ser vi jo at det blir mer oppmerksomhet rundt hvem som overrekker medaljene enn hvem som mottar dem. Det blir helt feil. Vi ønsker ikke strid og uenighet om dette, vi ønsker jo enighet, samhold og anerkjennelse. Derfor legger vi til rette for at kongen kan delta på framtidige overrekkelser av Krigskorset, sier Stoltenberg ifølge avisa.

Pekte på arbeidsdeling
Gjennom hele dagen tirsdag var både statsminister Jens Stoltenberg og forsvarsminister Grete Faremo opptatt av å understreke at kongens fravær under seremonien var et resultat av en arbeidsdeling man hadde blitt enige om og et ønske om at oppdragsgiverne - regjering og storting - i større grad er til stede når soldatene skal hedres.

- 8. mai er regjeringens fest for veteranene. Det var jo et arrangement hvor vi markerte både frigjøringsdagen og den nasjonale veterandagen. I fjor jobbet vi med hvordan vi kunne systematisere en større innsats for å anerkjenne veteranene, og gjorde derfor en avklaring både med Stortinget, Regjeringen og Slottet om arbeidsfordelingen, sa Grete Faremo til Nettavisen tirsdag.

Åpnet for endringer
Men selv om utdelingen av Krigsgkorset med sverd siden 2009 har vært gjort på denne måten - med forsvarssjefen og statsministeren - stilte Faremo seg åpen for endringer:

- Opplegget legger til rette for at hans majestet kan utdele medaljene, slik at jeg ser for meg at majesteten vil dele ut medaljer fra hele stridsdekorasjonsregimet, inkludert Krigskorset, også i fremtiden, sa Faremo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.