RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(gudmundson.blogspot.no)

Stopp for ekstreme islamister i Norge

Sist oppdatert:
PST og Oslo-politiet skal sette inn tiltak for å stoppe det ekstreme islamistiske miljøet i Norge.

De vil parallelt forebygge, avradikalisere og forfølge straffbare handlinger i dette miljøet.

PST-sjef Benedicte Bjørnland og Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold presenterer flere tiltak, og setter inn store ressurser, på det ekstreme islamistiske miljøet i Norge.

- Vi har god oversikt over ekstreme islamister i Norge og vil bruke nødvendige ressurser for å minimalisere disse, sier Hans Sverre Sjøvold på pressekonferansen, som kommer bare to dager etter at den islamistiske grupperingen Profetens Ummah holdt pressekonferanse i Oslo.

Les Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrums kommentar «I profetens vold» her

- Gode på krimforebygging
Bjørnland og Sjøvold trekker først og frem forebyggende arbeid som viktig for å forebygge radikalisering.

- Vi har tett kommunikasjon med skolene i Oslo, og vil kunne fange opp problempersoner tidligere. Vi er gode på krimforebygging blant mindreårige i Oslo, sier Sjøvold.

Bjørnvold påpeker også at radikalisering ikke er et oslofenomen, og at PST har god kontakt med lokalt politi rundt om i landet.

Avradikalisering gjennom såkalte exitprogrammer er et annet fokusområde for PST og politiet. Politiet har tidligere hatt gode erfaringer med å hjlpe mennesker ut av høyreekstreme miljøer, og vil bruke tilsvarende taktikk mot radikale islamister.

- Utfordringen i forhold til avradikalisering er å vite hvor grensen går, sier Bjørnland.

- For oss går grensen der tanker blir til handlinger, når man straffbart truer eller utøver vold.

Les også:

Ikke etterforskningsfullmakt utenfor landegrensene
De siste dagene har flere politikere kommet med utspill om at norske islamister, som mistenkes for å drive terrortrening i utlandet, bør arresteres når de kommer tilbake til Norge.

Bjørnland påpeker imidlertid at PST ikke har etterforskningsfullmakt utover landets grenser, og at det kan by på problemer å bevise at noe kriminelt har skjedd mens radikale islamister har oppholdt seg utenlands.

- Men vi følger og gir både personer og grupper oppmerksomhet, sier hun, uten å ville gå nærmere inn på hvilke personer og grupperinger det gjelder.

- Bhatti er vantro

Nye bilder av Bhatti ble onsdag publisert på en blogg som drives av en svensk journalist.

Bildene viser Bhatti posere med et automatvåpen i et fjellområde som trolig er i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan. Bhatti viser seg også fram sammen med andre væpnede menn, og han poserer, fortsatt med våpen i hånden, sammen med barn.

Bhatti har også oppdatert profilbildet sitt på Facebook med et av de nye våpenbildene.

Tidligere generalsekretær i moskeen Minhaj ul-Quran, Mohammed Faiz Alam, retter kraftig skyts mot Bhatti. Overfor VG forteller Alam at den muslimske teologen Muhammad Tahir ul-Qadri har utarbeidet en fatwa, det vil si en teologisk begrunnet utredning, som konkluderer med at ekstremister avviker fra «den rette lære».

- Når islam sier klart ifra at de som utfører terror er vantro, mener jeg Bhatti er vantro i forhold til fatwaen til dr. Qadri, sier Alam.

Han viser til at det ifølge den samme teologens oversettelse av Koranen heller ikke finnes noen ord som legitimerer «hellig krig» eller å kjempe for sharialover i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere