De vil parallelt forebygge, avradikalisere og forfølge straffbare handlinger i dette miljøet.
PST-sjef Benedicte Bjørnland og Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold presenterer flere tiltak, og setter inn store ressurser, på det ekstreme islamistiske miljøet i Norge.
- Vi har god oversikt over ekstreme islamister i Norge og vil bruke nødvendige ressurser for å minimalisere disse, sier Hans Sverre Sjøvold på pressekonferansen, som kommer bare to dager etter at den islamistiske grupperingen Profetens Ummah holdt pressekonferanse i Oslo.
Les Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrums kommentar «I profetens vold» her
- Gode på krimforebygging
Bjørnland og Sjøvold trekker først og frem forebyggende arbeid som viktig for å forebygge radikalisering.
- Vi har tett kommunikasjon med skolene i Oslo, og vil kunne fange opp problempersoner tidligere. Vi er gode på krimforebygging blant mindreårige i Oslo, sier Sjøvold.
Bjørnvold påpeker også at radikalisering ikke er et oslofenomen, og at PST har god kontakt med lokalt politi rundt om i landet.
Avradikalisering gjennom såkalte exitprogrammer er et annet fokusområde for PST og politiet. Politiet har tidligere hatt gode erfaringer med å hjlpe mennesker ut av høyreekstreme miljøer, og vil bruke tilsvarende taktikk mot radikale islamister.
- Utfordringen i forhold til avradikalisering er å vite hvor grensen går, sier Bjørnland.
- For oss går grensen der tanker blir til handlinger, når man straffbart truer eller utøver vold.
Les også:
Ikke etterforskningsfullmakt utenfor landegrensene
De siste dagene har flere politikere kommet med utspill om at norske islamister, som mistenkes for å drive terrortrening i utlandet, bør arresteres når de kommer tilbake til Norge.
Bjørnland påpeker imidlertid at PST ikke har etterforskningsfullmakt utover landets grenser, og at det kan by på problemer å bevise at noe kriminelt har skjedd mens radikale islamister har oppholdt seg utenlands.
- Men vi følger og gir både personer og grupper oppmerksomhet, sier hun, uten å ville gå nærmere inn på hvilke personer og grupperinger det gjelder.
- Bhatti er vantro
Nye bilder av Bhatti ble onsdag publisert på en blogg som drives av en svensk journalist.
Bildene viser Bhatti posere med et automatvåpen i et fjellområde som trolig er i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan. Bhatti viser seg også fram sammen med andre væpnede menn, og han poserer, fortsatt med våpen i hånden, sammen med barn.
Bhatti har også oppdatert profilbildet sitt på Facebook med et av de nye våpenbildene.
Tidligere generalsekretær i moskeen Minhaj ul-Quran, Mohammed Faiz Alam, retter kraftig skyts mot Bhatti. Overfor VG forteller Alam at den muslimske teologen Muhammad Tahir ul-Qadri har utarbeidet en fatwa, det vil si en teologisk begrunnet utredning, som konkluderer med at ekstremister avviker fra «den rette lære».
- Når islam sier klart ifra at de som utfører terror er vantro, mener jeg Bhatti er vantro i forhold til fatwaen til dr. Qadri, sier Alam.
Han viser til at det ifølge den samme teologens oversettelse av Koranen heller ikke finnes noen ord som legitimerer «hellig krig» eller å kjempe for sharialover i Norge.
