*Nettavisen* Nyheter.

Stopp tyven i sommer

Med enkle grep kan du selv hindre at boligen din får ubudne gjester mens du er på ferie. Det viktigste er at du får det til å se ut som om du er hjemme.

26.06.04 16:55

Sett på lys i huset med en tidsbryter, la radioen stå på og sørg for planter i vinduer. Be naboen hive søppel i søppelkassen så den ikke er helt tom. Lås garasjen, steng igjen alle vinduer og lås dører, helst med to låser.

Færre innbrudd
Hvert år skjer det 25.000 innbrudd i private hjem og hytter, i følge Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH). Det betyr nærmere 70 per dag.

– Det er langt flere innbrudd om sommeren enn ellers i året. Men antall innbrudd har gått dramatisk ned de siste ti årene. Vi er blitt flinkere til å sikre boligen, sier informasjonsdirektør Preben Sandborg Røe i FNH til NTB.

Gode naboer
– Det er viktig å legge mest mulig hindringer i veien for tyvene. Få naboen til å slå gresset og ta inn avisene, sier informasjonssjef i IF Skadeforsikring Emma Elisabeth Vennesland.

Bærbare datamaskiner og smykker er tyvens favoritter.

Nok et råd er å ikke trekke for alle gardinene og unngå å la utendørsbelysningen stå på døgnet rundt. Hustelefonen kan videreføres til mobiltelefonen. Lett omsettelige gjenstander som musikkanlegg, bærbare datamaskiner, video, DVD og fotoapparater bør registreres.

– Verdipapirer som pass og boligskjøter bør du oppbevare på et sikkert sted, det være seg i en safe eller i en bankboks, sier Vennesland.

Skrem bort tyven
Lys som kommer på automatisk når noen beveger seg nær huset ditt kan virke skremmende for en tyv, det gjelder også en alarm tilkoblet en døgnbemannet alarmstasjon.

Hus som har alarm blir sjelden utsatt for innbrudd, ifølge Vennesland.

Ta bilder
Ved en brann eller et innbrudd kan det være vanskelig å huske på alle tingene du hadde i huset. Derfor bør du skaffe deg en oversikt over hva du eier.

– Ta bilder av verdigjenstander og skriv ned verdien. Ta gjerne vare på kvitteringer på gjenstander som var ekstra dyre. Oppbevar bildene hos familie eller venner, men ikke hos deg selv, i tilfelle brann, oppfordrer Vennesland.

Det er ikke lett å be om erstatning når du ikke kan dokumentere hva du har tapt.

Skriv også ned særlige kjennetegn eller serienummer på gjenstandene.

Men kanskje det beste rådet – ikke gjem nøkkelen under dørmatten...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.