RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stopper Eirik Raude-boringen(Ny)

Sist oppdatert:
Statoil har midlertidig stoppet leteboring med verdens mest avansert dypvannsrigg i Barentshavet etter utslippet tirsdag kveld, mens politisk mostandrer kaster seg over nyheten
Kommentarer fra Statoil

Les også: Ny smell for Eirik Raude

Det melder Petroleumstilsynet onsdag formiddag, og bekreftes av Statoil overfor iMarkedet.no. Riggen skal ha ligget på været og har ikke boret siden lekkasjen skjedde.

Statoil som er operatør på Guovca-prospektet meldte i går kveld at riggen Eirik Raude hadde lekket 1,6 kubikkmeter hydraulikkolje i sjøen etter en lekkasje i en slange. Det var da opplyst at hydraulikkanlegget var stengt ned, men ikke boreoperasjonen.

- Hvordan kunne dette skje siden riggen et utstyrt med et oppsamlingsanlegg rundt dekket?

- Denne ledning lå under dekk, og kun ikke bli fanget opp av oppsamlingsanlegget, sier pressetalsmann Kristoffer Hetland i Statoil til iMarkedet.

Hetland vil ikke kommentere hva dette betyr for kontraktsforholdet og ratene ti Ocean Rig i perioden riggen er tatt ut av operasjon.

- Det som er viktig her er at Statoil og Ocean Rig konsentrer seg om hva som kan gjøres. I den forbindelse er fremdrift og kostnader underordnet, sier Hetland til iMarkedet.no.

Ser alvorlig på hendelsen

Petroleumstilsynet skriver i en melding at de ser alvorlig på hendelsen, og vil i løpet av dagen sammen med SFT ha et møte med Statoil for å gjennomgå hendelsen og oppfølgingen av denne fra både operatør og myndigheter.

Leteaktiviteten vil ikke bli gjenopptatt før resultatene av Statoils og Ocean Rigs undersøkelser av hendelsen er grundig gjennomgått, melder Ptil.

- Vi ser svær alvorlig på hendelsen, selv om det er et begrenset utslipp, sier Hetland.

Politiske problemer

Boreaktiviteten i Barentshavet er en het politisk potet og Bellona har allerede varslet at de vil søke å stanse boreaktiviteten. Også i Stortingets spørretime i dag har Sosialistisk Venstr parti bedt om å få vite hvilke konsekvenser dette får, ifølge NTB. Dette er det tredje utslippet fra Eirik Raude siden borestart tidligere i år.

- vi har ikke noen kommentar til at noen bruker dette som et argument for at vi ikke kan bore Barentshavet, sier Hetland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere