RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stopper flere gråmarkedshaier i Kristiansand

Sist oppdatert:
Kredittilsynet har funnet flere gråmeglere i Kristiansand som har tjent grovt på sterkt overprisede gråmarkedsaksjer. Sjekk saken her
Kredittilsynet har stengt ned virksomheten til de to Kristiansandsbaserte selskapene Aksjonærlink og Vest Invest Sør.

De to selskapene er nær knyttet til gamle gjengangere i den grå delen av finansmiljøet i Kristiansand, nemlig Insikt Brokers med blant annet Eivind Bergem i spissen, som Kredittilsynet fikk stoppet tidligere i år.

Dermed har Tilsynet brukt sommeren til å rydde opp i det særdeles userøse gråmeglermiljøet i Sørlandets hovedstad.

Les mer om Insikt Brokers og gråmeglerne her:

Finanssjonglører stoppes igjen
Slik jobbet gråmarkedshaiene

I et brev iMarkedet.no har fått tilgang til pålegger Kredittilsynet Aksjonærlink og Vest Invest Sør om å stanse virksomheten, som etter Tilsynets syn er konsesjonspliktig. Det vil også bli vurdert om selskapene har brutt verdipapirhandellovens bestemmelser om brudd på god forretningsskikk.

Aksjonærlink er eid av Morten Johanson, Tore Johansen samt Torgils Skajaa og Øyvind og Sigurd Aadnevik, mens Vest Invest Sør AS er eid av Morten Johanson og Tore Johansen i felleskap.

Solgte dyrt – kjøpte billig

De to selskapene skal ha hatt som forretningsidé å kjøpe aksjer i mindre kjente, unoterte selskaper med begrenset eller liten virksomhet. Disse aksjene ble kjøpt fra selskaper som Kredittilsynet stanset tidligere i sommer, nemlig gruppen Innsikt Brokers, Roov AS og Norfonds AS, til en lav kurs.

Dessuten skal selskapene har kjøpt aksjer fra en investor, som iMarkedet.no tidligere har avslørt er tidligere bedrageridømte Øivind Robbestad, som også solgte til Innsikt Brokers & co.

Etter å ha fått tak i 'billige' aksjer ble de samme aksjene solgt videre til privatpersoner for en langt høyere kurs.

Men ikke nok med det. Aksjene ble solgt til private investorer før de to stoppede sørlandsselskapene hadde betalt. De tok med andre ord ingen risiko.

Fra mars til april i år solgte blant annet Vest Invest Sør nesten en million aksjer i Cinemax til 34 privatpersoner til kurs 1,35 kroner. Men i begynnelsen av april kjøpte Vest Invest Sør 923.000 aksjer fra Norfonds AS (et annet selskap i det grå aksjemiljøet i Kristiansand) til kurs 0,95 kroner, med oppgjør først i mai.

Den høye prisen ble oppnådd ved at gruppen solgte aksjene via telefon. Det vil si at selskapene ringte rundt til investorer for å drive rådgivning. En rådgivning som endte med at de ble tegnet for aksjer i selskaper med liten eller ingen virksomhet.

- Det stilles spørsmål ved om 'rådgivningen' som foregår på telefon er i tråd med god forretningsskikk, både i den forstand at 'ikke salgsfremmende' fakta holdes tilbake og at det gis uholdbare 'salgsfremmende' opplysninger, skriver Kredittilsynet som videre kan melde om at de har fått klager fra kunder.

Stor gevinst

Blant aksjene som ble pushet fra Kristansand i Aksjonærlink og Vest Invest Sør, finner vi igjen de samme selskapene som Bergem & Co. i Innsikt Brokers og Norfonds solgte. Blant annet selskapet Cinemax AS, hvor Øivind Robbestas selskap Isafe Holding eier 61 prosent av.

Dette selskapet hadde i 2003 negativ egenkapital og en omsetning på en halv million kroner. Forretningen til selskapet er å selge, samt å leie ut DVD-filmer over nettet.

Men også gråmarkedsselskapene Reachin Technologies AB og IP-Vision AB har vært aksjer som haiene i Kristiansand har handlet i.

Aktiv forvaltning

Kredittilsynet har også fått henvendelse fra en investor som ble kontaktet av Aksjonærlink og Morten Johanson. Johanson ba investoren om å undertegne en forvaltningsavtale med Aksjonærlink etter å ha overført en pengesum til selskapet.

Men dette ville ikke vedkommende signere på, og ba om å få pengene sendt tilbake.

- Da kunden ønsket pengene tilbakeført fikk kunden beskjed om at pengene allerede var investert i aksjer, skriver Kredittilsynet.

100 privatpersoner kjøpte

Aksjonærlink og Vest Invest Sør greide å få hele 100 privatpersoner til å kjøpe aksjer, men Kredittilsynet mener at langt flere har blitt kontakter om tilbud om å kjøpe svært overprisede aksjer i selskaper som ikke har særlig med virksomhet.

Kredittilsynet ser også svært alvorlig på at forskjellen mellom kurser selskapene i Kristiansand kjøpte for og det de solgte til privatkunder og småinvestorer for, er så stor og mener dette kan være brudd på bestemmelsene om god forretningsskikk. Kredittilsynet vurderer å gå videre med saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere