Espen Andersen Bråthen (37) kom seg unna etter første konfrontasjon med politiet.

Professor Glenn-Egil Torgersen har flere ganger påpekt at norsk politi ikke er godt nok trent til å møte ustabile personer i skarpe situasjoner.

Fra fredag ettermiddag: Politiet om Kongsberg-drapene: - Mange følte livsfrykt

Avdelingsleder Asle Sandvik ved Politihøgskolen sier at politiet trener på å reagere etter informasjonen de har der og da, og at det er lett å si i ettertid at man skulle reagert annerledes.

Les også: Kongsberg-drapene: Politiet vurderer å anmelde seg selv til Spesialenheten

Etter Utøya var det en nasjonal gjennomgang av hvordan politiet aksjonerer i situasjoner med pågående vold. Et av resultatene var «Nasjonal prosedyre - Nødetatenes samvirke ved pågående livstruende vold (PLIVO).

I den står det blant annet at politiet skal «umiddelbart iverksette tiltak mot gjerningspersonen(e) for å nøytralisere disse raskest mulig».

- Mangler trening i skarpe situasjoner

Torgersen er professor i pedagogikk med en doktorgrad i psykologi. Han jobber ved Senter for sikkerhet, krisehåndtering og beredskapsledelse ved Universitetet i Sørøst-Norge (NTNU).

Sammen med professor-kollega Ole Boe har han studert en rekke erfaringsrapporter fra politioppdrag. Han sier at norsk politi er dyktige, men at de blant annet mangler trening på skarpe situasjoner som i Kongsberg.

- Fra erfaringsrapportene så vi at det var spesielt to ting som manglet. Det ene er at politiet bør ha en psykiater på vakt, for å undersøke om det kan være personer med psykiatri tilknyttet oppdraget politiet rykker ut til. På den måten vil de kunne være forberedt på hva som møter dem. Med et godt system, vil dette ta kort tid. Kunnskap om lokale miljøer er også en viktig faktor.

Du kan lese hele rapporten til Boe, Torgersen og Skoglund her.

- Det andre er at politiet bør trene mer på å få et såkalt «combat mindset», for å fungere bedre i krevende og uforutsette situasjoner, sier professor Glenn-Egil Torgersen.

Konfrontasjon i butikken

I Kongsberg klarte ikke bevæpnet politi å stoppe drapsmannen Espen Andersen Bråthen (37) da de først konfronterte ham i Coop Extra butikken på Vestsida. Situasjonen i butikken ble definert som en såkalt «PLIVO-aksjon». Det vil si en pågående situasjon der en eller flere gjerningsmenn utøver livstruende vold.

Politimester Ole Bedrup Sæverud i Sørøst politidistrikt fortalte torsdag dette om første kontakt til TV 2:

– Det foregår inne på Coop Extra, patruljen er bevæpnet. Med en gang de kommer i kontakt med siktede, blir de med en gang beskutt med pil og bue. Det skjer ikke bare en gang, det skjer to ganger.

Inne i Coop-butikken befant det seg blant andre en politimann som ikke var på jobb. Han ble skadet da han ble skutt med pil og bue.

Sæverud forklarte at de to tjenestemennene inne i butikken ikke kom i posisjon til å skyte tilbake.

Les også: Psykologspesialist: - Vi har mange «tikkende bomber», men vi vet ikke hvilke som vil «gå av»

Politimesteren sa at først da politi med verneutstyr kom til, kunne politiet trekke mer inn i situasjonen. Da politi med verneutstyr kom inn i butikken, hadde Bråthen kommet seg unna, trolig gjennom en bakdør. De neste 30 minuttene drepte Bråthen fem personer.

Den første patruljen som ankom butikken, hadde verneutstyret men lot det ligge i politibilen da de gikk inn i butikken, skriver VG fredag.

- Ligner tidligere situasjoner

-Dette ligner mange situasjoner vi har sett tidligere, sier professor Torgersen, som uttaler seg på generelt grunnlag.

Han mener at norsk politi er i verdensklasse på mange områder, men at den mentale treningen for skarpe situasjoner må bli bedre.

I Norge har antall skarpe situasjoner historisk sett vært lav. Norsk politi har altså god erfaring med situasjoner med forholdsvis lav voldsbruk og der behovet for bruk av maktmidler er forholdsvis lav.

De senere årene har det imidlertid vært en betydelig økning i antall oppdrag der politiet bevæpner seg. Torgersen mener derfor at mental trening for skarpe situasjoner derfor blir mer og mer viktig.

Professoren forklarer at akutte stressreaksjoner påvirker evnen til å løse oppdrag, og mener at norsk politi generelt ikke er nok mentalt trent til slike situasjoner. Det kan resultere i at de ikke alltid gjør riktige vurderinger i slike situasjoner.

Torgersen poengterer at «combat mindset» handler om villigheten til å gå inn i skarpe situasjoner, klare å se hele situasjonen, og å oppføre seg riktig i den, innbefattet å vurdere risiko for alle involverte og å improvisere om nødvendig.

Les også: Utenlandsk avis publiserte navn på offer: – Det får stå for deres regning

- Det handler blant annet om å fange opp flest mulig faresignaler og øyeblikksbilder og vurdere hvilken handling som kan løse situasjonen best mulig ut fra den informasjonen man har. Det kan være råd om å dempe eller heve stemmen, og å vurdere maktbruken ut i fra situasjonen, og hvilke mulige konsekvenser det får.

- Hjelper ikke å bli skutt med en gang

Avdelingsleder Asle Sandvik ved Politihøgskolen liker ikke definisjonen «combat mindset».

- Det er et begrep som er hentet fra det amerikanske militæret, og er lite forskningsbasert. Når det er sagt, så tror jeg ikke Torgersen og jeg er så uenige, sier Sandvik. I denne saken uttaler han seg først og fremst som forsker og psykolog.

- Politiet trener mye på å regulere nivået på maktbruk opp og ned, avhengig av situasjonen. Vi ønsker ikke et politi som i USA, der man går inn i en situasjon med det utgangspunkt at den kan være livstruende, men vi skal kunne gå opp til det nivået hvis det er nødvendig, sier Sandvik.

Han sier at politiet trener mye på å reagere riktig på den informasjonen de har der og da.

Les også: PST: Vanskelig å fange opp angripere som i Kongsberg

- I PLIVO-situasjoner, som dette var, skal man gå inn i situasjonen og ikke vente. Men det hjelper heller ikke å gå inn hvis man blir skutt med en gang. Man må gjøre en vurdering ut fra informasjonen man har, sier Sandvik og legger til:

- Med den informasjonen vi har i dag, er det lett å tenke at man skulle reagert annerledes, men den informasjonen hadde de altså ikke der og da.

Les også: Her er terrorist Espen Andersen Bråthens advarsel

- Uvant situasjon

Sandvik uttaler seg ikke spesifikt om denne saken, og kjenner ikke detaljene i hva som skjedde inne i butikken. Han sier likevel:

- Generelt kan jeg si at en situasjon med en gjerningsperson med pil og bue er ikke det politiet trener mest på. Det var en uventet situasjon, men vi skal trene på å håndtere uventede situasjoner.

- Er norsk politi godt nok trent til å møte skarpe situasjoner?

- Man vil aldri være godt nok trent. Man kan alltid bli bedre. Dette er også et politisk spørsmål. Hva slags politi ønsker vi å ha? Hvis man har et politi som er mer drillet i å gå inn i skarpe situasjoner, så vil man kanskje også få et politi som tolker flere situasjoner som skarpe. Ønsker vi det? spør Sandvik retorisk.