LOS ANGELES/OSLO (Nettavisen) Skog- og krattbranner har satt hele California i alarmberedskap og ført til omfattende evakuering.

Rundt 01.30 natt til mandag lokal tid brøt det ut brann langs Interstate 405 nær Getty Center i Los Angeles, like ved bydeler som Brentwood, Westwood og Beverly Hills.

Brannen spredde seg raskt og mandag ettermiddag norsk tid brant det fortsatt kraftig. Rundt midnatt norsk tid hadde imidlertid skogbrannen, som har lagt rundt 6.000 mål i aske, begynt å avta.

Tusenvis av boliger er truet av denne gress- og krattbrannen, som allerede har ødelagt boliger. Det er sendt ut evakueringsvarsel, og omtrent 10.000 bygninger har fått obligatorisk evakueringsordre, melder LA Times.

- Kom dere ut når vi sier det. Det eneste du ikke kan erstatte, er deg selv og familien din, uttalte ordfører Eric Garcetti i morgentimene i Los Angeles. Mandag ettermiddag lokal tid hadde flere fått tillatelse til å flytte tilbake.

Les også: Minst 50.000 er bedt om å evakuere på grunn av skogbranner i California

Stjerner måtte evakuere

Brannen brøt ut langs motorveien og spredde seg sørover og vestover.

For et område mellom Mulholland Drive i nord, Interstate 405 i øst, Sunset Boulevard i sør og Mandeville Canyon Road i vest er det obligatorisk evakuering.

Basketballprofilen LeBron James var blant de titusener som måtte forlate hjemmet sitt i de dramatiske timene natt til mandag.

- Disse Los Angeles-brannen er ingen spøk. Måtte nødevakuere huset mitt og jeg har kjørt rundt med familien min mens vi prøver å finne rom, skrev James på Twitter i natt lokal tid.

Los Angeles Lakers-spilleren, som er blant de aller største idrettsstjernene i USA og også har et eget produksjonsselskap i Hollywood, opplyste senere at de hadde funnet et tilholdssted.

- En vill natt, skrev James, som senere også uttrykte sin støtte til berørte familier og brannpersonellet.

«Sex and the City»-stjernen Kristin Davis og skuespilleren Ryan Phillippe er også evakuert.

Det samme er skuespillere og tidligere California-guvernør Arnold Schwarzenegger, opplyser han selv på Twitter.

- Vi evakuerte trygt halv fire om morgenen. Hvis du er i evakueringssonen, ikke tull rundt. Kom deg ut, oppfordrer Schwarzenegger.

Andre har også fortalt sin historie om natten på Twitter, blant andre KNBC-anker Michelle Valles.

- Dette er en veldig dynamisk brann, og alle innbyggere vest for 405 og sør for Sunset må være på vakt og holde seg oppdatert, meldte Valles på Twitter klokka 12.30 norsk tid.

- Måtte evakuere. Jeg er stort sett OK, men hoster, det er vanskelig å puste. Det brenner rett ved universitetsområdet, meldte en person på Twitter ifølge Los Angeles Times.

Stor brann i nord

Brannen i utkanten av Los Angeles kommer på toppen av utfordringene etter Kincade-brannen som pågår i nord.

Guvernør Gavin Newsom erklærte søndag nødsituasjon i hele delstaten som en følge av skogbrannen som beveger seg sørvestover gjennom Sonoma County. Denne brannen oppgis å være bare 5 prosent under kontroll.

Nærmere 200.000 mennesker er evakuert som følge av Kincade-brannen, ifølge Los Angeles Times.

Ved Vellejo, like nord for San Francisco, brøt det ut flere branner søndag. Nancy Jordan dokumenterte hvordan det så ut da hun og ektemannen kjørte over Carquinez-broen like før den ble stengt.

- Jeg kan ikke tro at de lar oss kjøre gjennom dette, kan man høre Jordan si i videoen.