Stor brannfare i kulda

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Det er varslet sprengkulde i store deler av landet, og dermed er brannfaren overhengende.

24.11.10 15:25

- Ja, vi vet at høy belastning på elektriske anlegg og utstrakt vedfyring bidrar til økt risiko for boligbrann, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Ikke fyr for hardt

Han forstår at folk vil ha det varmt i boligene sine, men advarer likevel mot å fyre for hardt.

Kalheim peker spesielt på brannfaren ved å overbelaste det elektriske anlegget. Det gjelder ikke minst dersom man har et eldre anlegg som kanskje er dårlig vedlikeholdt og underdimensjonert i forhold til hva husholdningen bruker av elektrisk utstyr.

Sjekk sikringene

- For å forebygge brann anbefaler vi en jevnlig sjekk i sikringsskapet, poengterer Kalheim.

- Om det lukter svidd eller sikringer er så varme at de er ubehagelige å berøre, bør man umiddelbart redusere strømforbruket og kontakte installatør. Unngå dessuten bruk av skjøteledninger til elektriske varmekilder som panelovner og vifteovner med høy wattstyrke.

Vedfyring

I forhold til vedfyring må boligeiere forvisse seg om at skorsteiner og ildsteder er i orden. Er man i tvil, er Brannvernforeningens råd å kontakte det lokale brann- og feiervesenet eller andre fagfolk.

En vanlig feil ved fyring er å fylle opp med store mengder ved og fyre med trekkventilene mest mulig gjenskrudd.

Slik rundfyring har flere uheldige sider. For det første gir den dårlig forbrenning, og dermed mye forurensing til luft via skorsteinen.

Dårlig forbrenning gir samtidig mindre varme og dermed også dårligere økonomi.

Økte utbetalinger

Sprengkulda sist vinter førte til en markert økning i forsikringsutbetalingene på grunn av brann, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon.

- Sprengkulde kombinert med adventstid er en dårlig kombinasjon. Levende lys, dekorasjoner, fyr på peisen og høyt strømforbruk fører til flere branner, sier branningeniør Christian Fylkesnes i rådgivningsselskapet ÅF.

Farlige materialer

Levende lys som velter og som ofte setter fyr på lettantennelige dekorasjoner, har forårsaket flere dødsbranner i Norge de siste årene.

De fleste som mister livet i branner i Norge dør av røykforgiftning, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

- Brannrøyk inneholder flere hundre kjemiske forbindelser, og mange av disse gassene kan gi røykforgiftning, sier Fylkesnes.

Giftig røyk

En av de farligste gassene er cyanid, eller blåsyre. Cyanidgass kan dannes når hard plast smelter. Mange av advents- og juledekorasjonene inneholder polyuretan, det er plastmateriale som er brannhemmende, men farlig.

- Hvis man opplever en brann og kommer ut for giftig røyk, er det veldig viktig å komme seg bort fra røyken og ut i frisk luft så raskt som mulig, sier Christian Fylkesnes.

Ved mistanke om røykforgiftning, bør man ringe Giftinformasjonen på 22 59 13 00, eller 113 hvis det er nødvendig med livreddende førstehjelp.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Bolig

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag