Gå til sidens hovedinnhold

- Stor feil å gi heroin

Et parti jubler, mens to andre raser. Si din mening!

Et flertall i Thorvald Stoltenbergs rusutvalg sier ja til heroinassistert behandling, melder NRK.

Det betyr at legene kan få anledning til å gi heroin til de tyngste misbrukerne.

- En fallitterklæring
Anbefalingen får Kristelig Folkeparti til å rase.

- Det er en sosialpolitisk fallitterklæring og en stor feil å anbefale heroin på resept, slik det antydes fra medlemmer i det regjeringsoppnevnte utvalget, uttaler partileder Dagfinn Høybråten i en pressemelding.

KrF sier de om kort tid vil legge frem sitt alternativ til Stoltenberg-utvalgets plan for rusomsorgen.

- Der har vi en rekke forslag til tiltak for de mest hjelpetrengende rusavhengige. Heroin på resept fortrenger behandlingstiltak som kan få rusavhengige ut av rus. Det holder ikke å redusere skadene for å hindre overdosedødsfall og kriminalitet. Det er en dårlig løsning på køen med 4400 rusavhengige, fortsetter Høybråten.

- Mer verdig rusomsorg
Venstre derimot, er svært godt fornøyd med heroin-forslaget.

- Det er positivt at et flertall i rusutvalget følger Venstres anbefaling om å gå inn for heroinassistert behandling. Dette kan være løsningen for noen av våre tyngst belastede rusavhengige, sier nestleder Ola Elvestuen i en pressemelding.

Venstre er det eneste partiet som har programfestet dette.

- De siste 10 årene har mer enn 2000 mennesker dødd av heroinoverdose i Norge. Nå står flere tusen rusavhengige i kø for å få behandling. Derfor vil Venstre ha en ny og mer verdig rusomsorg, sier Elvestuen.

- Dette er ikke løsningen for alle, men det kan være løsningen for rusavhengige hvor all annen behandling ikke har vært vellykket , sier han videre.

Høyre: - Trenger ikke heroin
Heller ikke Høyre er fornøyd med forslaget fra utvalget.

- De fleste rusavhengige trenger raskere og bedre behandling, ikke mer heroin, sier Bent Høie, leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget i en kommentar.

Høie mener dette bare er en avledningsmanøver som «dekker over svikten i behandlingstilbudet».

- Det store flertallet av rusavhengige ber om hjelp til å bli rusfrie, ikke om hjelp til å ruse seg. Når Stoltenberg-utvalget legger vekt på heroinutdeling, gir de inntrykk av at man har gitt opp å hjelpe folk til å bli rusfrie. Det er også grunn til å stille spørsmål om det er statens oppgave å dele ut tunge rusmidler som medfører betydelige helsemessige og sosiale problemer, sier han.

- 24-timersgaranti
KrF påpeker at tiltak må ha større mål enn å redusere skader.

- Alle rusavhengige kan ha nytte av behandling og rehabilitering og bli rusfrie. Behandlingen må målrettes og tilpasses bedre den enkelte rusavhengige. Et godt sted å bo, arbeid, aktivitetstilbud ut fra egne ressurser og interesser, samt en egen primærkontakt som koordinerer og sikrer behandling og oppfølging må på plass.

- Det er langt verdigere enn å tilby heroin, avslutter Høybråten.

Venstre mener vi må kopiere systemet som rusomsorgen i Stockholm har, der alle etter akuttavrusning i klinikk, får med seg en avtale om behandling innen 24 timer.

- Dette er viktig fordi risikoen for overdose er svært stor etter akuttavrusning da kroppen er svak etter behandling, mener Elvestuen.

Rapporten fra regjeringens rusutvalg, vil bli lagt fram onsdag.

Kommentarer til denne saken