*Nettavisen* Nyheter.

Stor forskjell mellom fattig og rik i Helse-Norge

Oslo (NTB): Den økende levealderen i Norge de siste tiårene har nesten bare kommet høyt utdannede grupper til gode. Nå vil halvparten av norske leger at ressurssvake favoriseres.

I en undersøkelse foretatt av Folkehelseinstituttet kommer det fram at en høyt utdannet mann nå lever sju år lengre enn en med bare grunnskole.

- Det er alarmerende at vi har fått økende forskjeller de siste tiårene. Det er en fallitterklæring for samfunnet og for helsetjenesten, sier direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Undersøkelsen viser også at de sosiale forskjellene i helsetilstand er større i Norge enn i de andre skandinaviske landene. Dersom de lavt utdannede hadde hatt like god helse som den utdannede del av befolkningen, ville 43.000 dødsfall vært unngått i perioden 1994-2003.

De økende forskjellene i helsetilstand gjør at halvparten av norske leger vil bryte med dagens likebehandling av pasienter. De vil favorisere pasienter nederst på rangstigen, viser en fersk spørreundersøkelse foretatt blant 1.150 norske leger. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.