RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Thinkstock)

Stor forskjell på prevensjonsmidler

Sist oppdatert:
Selv om p-pillen er det mest populære prevensjonsmiddelet, så er det ikke det sikreste.

(SIDE2): Flere tusen ikkeplanlagte graviditeter kunne vært unngått, hevder amerikanske forskere.

Velger spiral eller p-stav
Ifølge en ny, amerikansk studie er det stor forskjell på prevensjonsmidler. Studien, som nylig ble presentert i The New England Journal of Medicine, påstår at hvis flere av disse hadde valgt sikrere prevensjonsmetoder, kunne man unngått flere tusen ikkeplanlagte graviditeter hvert år.

Studien ble gjennomført ved av 7 468 kvinner kostnadsfritt fikk velge mellom ulike typer prevensjon, og antallet graviditeter i de ulike gruppene ble sammenlignet i etterkant. Tre av fire kvinner i studien valgte spiral eller p-stav, mens 20 prosent brukte p-piller eller lignende preparater.

I studien kommer det frem at bare 0,22 av 100 kvinner som bruker p-sprøyten blir uønsket gravide årlig, mot 4,55 av 100 kvinner på p-pillen.

Norske kvinner bruker p-piller
Artikkelen er skrevet på bakgrunn av amerikanske kvinner, og er derfor ikke direkte overførebart til norske forhold.

Rundt 220.000 personer bruker p-piller i Norge. Selv om dette er det mest populære hormonelle prevensjonsmiddelet i Norge, så tyder altså forskning på at dette ikke er det sikreste. P-sprøyter, p-staver og spiraler, som alle fordeler hormonene i kroppen over en lengre periode, ser ut til å være et langt sikrere alternativ til dem som ikke ønsker å få barn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere