RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stor interesse for Røkkes olje

Sist oppdatert:
Kjell Inge Røkke har fått følge med en rekke nye investorer i sitt nye oljeselskap.
Leteselskapet Aker Exploration har hentet inn 1,37 milliarder kroner i en rettet emisjon. Det er i forbindelse med den endelige avtalen med Aker Drilling om leie av verdens mest avanserte borerigg.

Det var stor interesse for blant både oljeselskaper og institusjonelle investorer for det rendyrkede leteselskapet Aker Exploration.

- Vi har arbeidet med å skape et solid fundament for en offensiv satsing i Aker Exploration. Etter en tett og positiv dialog med store, institusjonelle investorer bestemte vi oss for å gjennomføre de rettede emisjonene nå, sier Leif-Arne Langøy, styreformann og konsernsjef i Aker.

- Med en robust finansiell løsning og tilgang på en topp moderne borerigg, har vi det beste
utgangspunktet for å rendyrke et unikt leteselskap på norsk sokkel, sier Langøy.

Vinn-vinn

Aker Exploration er allerede blitt prekvalifisert som rettighetshaver på norsk kontinentalsokkel. Leteselskapet er i forhandlinger med oljeselskaper om å bytte tilgang på borekapasitet mot eierandeler i lisenser.

- Dette er en vinn-vinn situasjon for oljeselskaper, myndigheter, Aker Exploration og Aker, sier Langøy.

Målet til Aker Exploration er å bore fem til syv brønner per år fra 2009 i nordlige områder av norsk sokkel.

- Blir fremtidens funnresultater i nærheten av de historiske, blir lønnsomheten i Aker Exploration meget god, sier konsernsjef Bård Johansen i Aker Exploration.

Ledelsen med på festen

Totalt ble det hentet inn 915 millioner kroner i fra internasjonale og norske investorer. Aker selv spyttet inn 300 millioner kroner. Dette innebærer at Akers eierandel i leteselskapet reduseres fra 100 til i underkant av 50 prosent etter emisjonen.

Ledelsen i Aker Exploration er også med på festen. De kjøpt aksjer for i overkant av 20 millioner kroner i denne emisjonen på samme kurs som øvrige aksjonærer. Dette utgjør 1,7 prosent av aksjene i selskapet etter emisjonen.

I tillegg har utenlandske investorer 457,5 millioner kroner i konvertible obligasjoner som kan omdannes til aksjer. Samlet tilføres dermed Aker Exploration i overkant av 1,37 milliarder kroner i egenkapital og konvertible obligasjoner. Lånefinansiering på 1,83 milliarder kroner gjøres gjennom DnB NOR og Barclay`s Bank.

Fikk hjelp av Carnegie

Emisjonskursen per aksje i Aker Exploration er 61 kroner. Dette verdsetter selskapet til 1,22 milliarder kroner etter emisjonen, fordelt på 20 millioner aksjer. Planen er å søke notering av Aker Exploration på Oslo Børs i løpet av første halvår 2007.

Dersom aksjekursen i Aker Exploration minst dobler seg, har Aker i perioden fra 1. januar
2010 til 31. desember 2011 rett til å kjøpe 5 millioner nye aksjer til 1 krone pr. aksje ved at Aker Exploration utsteder tegningsretter.

Det konvertible obligasjonslånet har en løpetid på fem år og har en fast rente på 6 prosent per år. De konvertible obligasjonene kan i denne perioden konverteres til aksjer i Aker Exploration til en innløsningskurs på 79,30 kroner per aksje.

Carnegie har vært Akers finansielle rådgiver i forbindelse med transaksjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere