RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stor konflikt om et gjesp

En ny pensjonsordning tegner til å bli en av de store valgkampsakene neste år. Men nå sier en fersk gallupundersøkelse at folk flest gir blaffen.

Finansminister Per-Kristian Foss ruster seg sikkert til hard motbør når han om to uker legger fram forslaget til en pensjonsreform.

I hovedsak er det to konfliktspørsmål:

  • Har Folketrygden penger til å gi dagens trygdeordninger når eldrebølgen kommer uten at vi arbeider mer?
  • Og; bør det innføres obligatorsk tjenestepensjon for alle - og er det i tilfelle den ansatte, bedriften eller staten som skal betale?

Men nå viser en fersk undersøkelse at folk flest ikke bryr seg.

Karriereportalen Monster har bedt 18.800 personer i elleve land i Europa prioritere hva de ønsker seg mest.

Faktisk er mange flere opptatt av å få høyere lønn og lengre ferie. Ja, totalt ønsker flere seg gratis mobil, internett og treningskort på helsestudio (tilsammen 17 %) enn som ønsker seg en bedre pensjonsavtale.

Forskjellene er ganske klare mellom Norge og de andre landene:

Høyere lønn

Lengre ferie

Pensjons-
avtale

Mobil/internett

Treningskort

Norge

46 %

23 %

14 %

10 %

7 %

Sverige

20 %

14 %

63 %

2 %

1 %

Danmark

44 %

32 %

15 %

7 %

2 %

Europa

42 %

23 %

28 %

4 %

3 %

Kilde: Monster

Nå skal man være klar over at svært mange norske yrkesutøvere har veldig gode pensjonsordninger. Store grupper har full folketrygd og en tilleggspensjon fra arbeidsgiver som gir totalt 60-65 prosent av full lønn når de går av.

Men undersøkelsen er likevel ganske entydig. Man kan ikke se bort fra at mange av de 800.000 nordmennene som i dag ikke har tjenestepensjon, heller ønsker seg høyere lønn. Kanskje vil de spare til fremtiden selv uten å risikere at noen tukler med pensjonen i form av samordninger mellom offentlige og private ytelser, for eksempel.

Det interessante ville være å vite hva denne gruppen vil svare hvis de må velge mellom høyere lønn og en pensjonsordning. Det kan vi nemlig ikke ta for gitt!

Hva mener du? Foretrekker du høyere lønn og lengre ferie, eller vil du prioritere en bedre pensjonsavtale? Diskuter på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere