*Nettavisen* Nyheter.

Stor motstand mot å gi leger reservasjonsrett

Oslo (NTB): Regjeringen sender nå ut et forslag om å endre loven slik at leger får mulighet til å nekte å henvise pasienter til abort. En ny meningsmåling viser at regjeringen er på kollisjonskurs med befolkningen.

I en undersøkelse gjort av Respons for Aftenposten svarer hele 67 prosent at de er imot at fastleger skal ha rett til å reservere seg. Bare 25 prosent svarer at de støtter en slik reservasjonsrett, mens 9 prosent ikke har noen oppfatning.

Helseminister Bent Høie (H) lar seg ikke vippe av pinnen av den grunn.

- I Aftenpostens undersøkelse spørres det om fastlegene skal få rett til å reservere seg. Vi innfører en mulighet til å reservere seg, understreker han. Høie mener at denne muligheten sikrer pasientenes rettigheter og er avgrenset til å dreie seg om abort.

Det var KrF som presset gjennom dette omstridte punktet i regjeringsforhandlingene med Solberg-regjeringen. Det er også kun blant KrFs velgere at det er flertall for en reservasjonsrett. Hele 68 prosent av Høyres velgere sier nei, og 62 prosent av Frps velgere.

Noen leger reserverer seg også mot å sette inn spiral hos kvinner. På spørsmålet om fastleger skal ha rett til å reservere seg mot å sette inn dette prevensjonsmiddelet, svarer hele 73 prosent av de spurte nei. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.