*Nettavisen* Nyheter.

Stor nedgang i sjømateksporten

Oslo (NTB): Norges sjømateksport falt i september med 19 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge tall fra Norges sjømatråd.

Sjømateksportens verdi utgjorde i september 4,1 milliarder kroner, en nedgang på 19 prosent eller 969 millioner kroner fra september i fjor.

- Sjømateksporten i september måned er sterkt preget av en verdinedgang på eksporten av makrell. Mengden makrell som er fisket og eksportert er langt lavere enn på samme tid i fjor, noe som medfører en reduksjon i eksportverdi på mer enn 700 millioner kroner, sier Egil Ove Sundheim, direktør for markedsinformasjon i Norges sjømatråd.

Men det er ikke bare septembertallene som viser nedgang. Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 36,3 milliarder kroner. Det er en nedgang på 1,9 milliarder kroner, eller 5 prosent, fra samme periode i fjor.

I motsetning til makrell, holder lakseeksporten seg forholdsvis stabil. I september utgjorde lakseeksporten 2,4 milliarder kroner, samme nivå som i september i fjor. Tallene for årets ni første måneder viser derimot en nedgang på 2,2 prosent, eller 481 millioner kroner, til 21,2 milliarder kroner.

Eksporten av ørret og sild var i september på samme nivå som i fjor. Klippfiskeksporten falt fra september i fjor til september i år med 103 millioner kroner til 354 millioner kroner. Eksport av fersk og fryst torsk falt også i samme periode. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.