*Nettavisen* Nyheter.

Stor økning av døde trær – naturvernere jubler

I fjor var det 82,5 millioner kubikk død ved i den produktive skogen i Norge. For 16 år siden var det 57 millioner kubikk død i skogene våre, skriver Nationen. Foto: Astrid Helen Holm (Nettavisen)

Mengden av døde trær i norske skoger har økt med 45 prosent i løpet av 16 år. Naturvernere jubler over økningen som kan være med på å sikre større artsmangfold.

24.08.15 06:59

I fjor var det 82,5 millioner kubikk død ved i den produktive skogen i Norge. Det er en økning på 45 prosent siden i 1998, viser Landsskogtakseringen. Utviklingen er med å sikre artsmangfoldet i norsk natur. For 16 år siden var det 57 millioner kubikk død i skogene våre, skriver Nationen.

Tallene skaper glede hos blant andre Naturvernforbundet og WWF-Norge. Begge organisasjonene har i mange år arbeidet for å ta vare på mer død og døende skog over hele landet.

– En veldig stor del av natur- og artsmangfoldet i de nordlige skogene er knyttet til nettopp død ved. Vi gleder oss over økningen – og at skogbruket selv har startet flere tiltak for å få enda flere døde trær i skogene våre, sier rådgiver Sverre Lundemo i WWF-Norge.

Veksten av død ved er størst i den eldre og mest utilgjengelige skogen. Det er skogene i Oppland, Buskerud, Vestfold og Vestlandet som har hatt størst økning av død ved de siste 16 årene.

– Den minste økningen av døde trær er registrert i Telemark, Agder-fylkene og Trøndelag, sier seniorforsker Ken Olaf Storaunet i Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag