*Nettavisen* Nyheter.

Stor økning i voldtektsanmeldelser i Oslo

Oslo (NTB): I løpet av årets tre første måneder har antall voldtektsanmeldelser i Oslo økt med 70 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor.

Oslo politidistrikt har registrert 76 voldtektsanmeldelser, inkludert voldtektsforsøk, i løpet av årets tre første måneder, mot 45 i fjor, skriver Dagsavisen.

- Det er et stort gap fra i fjor til i år, og det er utrolig vanskelig å si hva denne økningen skyldes. Men vi tror samfunnets fokus på voldtekter de siste årene gjør at flere kvinner velger å anmelde, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde i Oslo politidistrikt.

Hun tror det nå er blitt mindre tabu og mindre lammende å erkjenne at man har blitt voldtatt, men understreker samtidig at økningen i antall anmeldelser også kan skyldes en reell økning i antall voldtekter.

- Det er i grunnen bare de neste fem til ti årene som vil kunne vise om økningen er tilfeldig eller ikke, sier Rohde, som påpeker at mørketallene er store.

En tendens som er tydelig er at gjerningsmennene ser ut til å ha flyttet seg ut av sentrumsområdene i hovedstaden.

- De aller fleste overfallsvoldtektene i fjor skjedde innenfor Ring 2, mens de fleste i år har skjedd utenfor, sier Rohde.

Hun tror det kan skyldes at voldtektsmennene nå bevisst velger å overfalle kvinner der det er mindre sjanse for å bli oppdaget og stanset. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.