RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stor pågang til valglokalene i Israel

Benjamin Netanyah håper på gjenvalg. 
Benjamin Netanyah håper på gjenvalg.  Foto: Gali Tibbon (Afp)
Sist oppdatert:
Det meldes om foreløpig høy deltakelse i tirsdagens valg hvor israelere skal avgjøre om Benjamin Netanyahu får fortsette som statsminister.

et meldes om foreløpig høy deltakelse i tirsdagens valg hvor israelere skal avgjøre om Benjamin Netanyahu får fortsette som statsminister.

Netanyahu ankom tirsdag morgen et valglokale i Jerusalem sammen med kona og en av sine sønner. Etter å ha levert sin stemme fastslo den israelske statsministeren at han vil danne en regjering bestående av partier på høyrefløyen.

Senere hadde Netanyahu en siste advarsel til sine velgere gjennom en video som ble lastet opp på Facebook-siden hans:

- De arabiske velgerne beveger seg i flokk mot stemmeurnene. Venstre-organisasjoner busser dem dit, sier han og advarer om at høyresidens posisjon er i fare, skriver Haaretz.

5,9 millioner stemmeberettigede har mulighet til å delta i det israelske parlamentsvalget. To timer inn i valget hadde 13,7 prosent av alle stemmeberettigede levert sin stemme, 20 prosent flere enn det var ved de to forrige valgene i samme tidsperiode, ifølge avisen.

Isaac Herzog (venstre) leverer sin stemme.

Ingen palestinsk stat
Netanyahus viktigste utfordrer er Yitzhak Herzog, som leder det nye valgforbundet Sionistunionen. Her inngår både Arbeiderpartiet og sentrumspartiet Hatnuah, som ledes av tidligere utenriksminister Tzipi Livni.

Les mer:Håper på palestinsk innflytelse i Israel

Sionistunionen har ledet foran Netanyahus høyreorienterte parti Likud på de siste meningsmålingene.

- Jeg håper Netanyahu forsvinner i mange, mange år. Den viktigste saken er forholdet vårt til palestinerne, mener Shulamit Laron, en kvinne i femtiårene.

Dagen før valget sa den israelske statsministeren i et intervju med nettsiden NRG at det ikke vil bli etablert noen palestinsk stat så lenge han sitter med makten. Målet med uttalelsen var trolig å tekke velgere fra ytre høyre.

– Jeg vil aldri la det skje. Jeg og mine venner i Likud vil opprettholde Jerusalems enhet, sa han.

Livni ikke statsminister
Yitzhak Herzog, som leverte sin stemme i et valglokale i Tel Aviv, og Tzipi Livni var enige om å ta to år som statsminister hver dersom Sionistunionen havner i regjeringsposisjon.

Fakta: Fakta om valget i Israel

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Statsminister Benjamin Netanyahu skrev ut nyvalg etter en intern strid i regjeringen, der to av koalisjonspartiene ble kastet ut.
* To blokker kjemper om regjeringsmakten. Begge er avhengige av støtte fra flere andre partier for å få de 60 mandatene som trengs for å danne regjering.
* Netanyahus høyreparti Likud og utenriksminister Avigdor Liebermans ytterliggående høyreparti Yisrael Beiteinu sitter i dag i regjering, sammen med to ministre fra ultranasjonalistiske Jødisk hjem.
* Mot Netanyahus blokk står Sionistunionen, en valgallianse av det israelske arbeiderpartiet, som ledes av Yitzhak Herzog, og partiet Hatnuah ledet av tidligere utenriksminister Tzipi Livni.
* Rundt 30 partier stiller til valg, men over halvparten vil havne under sperregrensen på 3,25 prosent.
(@NTB)

Livni kunngjorde mandag kveld at hun har gitt avkall på dette og at bare Herzog vil være statsminister dersom de vinner valget, skriver Al Jazeera.

Netanyahu reagerte på nyheten med å kalle det en løgn.

- Det er to ting som er åpenbare her: Den første er at de lyver, enten at de løy før eller lyver nå. Den andre er at de ikke er i stand til å takle presset, sa han.

- Netanyahu i panikk
Sionistunionen anklager Netanyahu for å trekke fram sikkerhet som et sentralt valgtema for å skremme og distrahere velgere.

- Netanyahu har panikk, mens Tzipi Livni og jeg er de beste for dette landet, sa Herzog kvelden før valget.

Parlamentsvalget er «et valg mellom forandring og håp, og skuffelse og undergang», sa han.

De siste meningsmålingene viser at Netanyahus parti ligger an til å få mellom 20 og 22 seter i nasjonalforsamlingen Knesset, mens Sionistunionen kan få mellom 24 og 26 av de 120 representantene.

Valglokalene stenger tirsdag klokken 21 norsk tid. De første valgresultatene er ventet en time senere. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere