*Nettavisen* Nyheter.

Stor politiaksjon nord for Paris: To døde og sju pågrepet

En mann blir ført bort etter politiaksjonen i Saint-Denis nord for Paris. Foto: Jacky Naegelen (Reuters / NTB Scanpix)

Frankrike har avverget et nytt terrorangrep, sier en regjeringstalsmann etter at en politiaksjon mot en boligblokk i Saint-Denis nord for Paris er avsluttet.

18.11.15 13:59

To personer er døde etter at politiaksjonen startet natt til onsdag, mens sju er pågrepet. Blant de døde er en kvinne som sprengte seg selv i luften. Identiteten til de involverte er ikke kjent.

siste nytt om Paris-terroren her.

Flere medier melder imidlertid at mistenkte etter terrorangrepene i Paris fredag sist uke oppholdt seg i leiligheten. Blant disse er Salah Abdeslam (26) og Abdelhamid Abaaoud (25) samt ytterligere en terrormistenkt. Opplysningene er ikke bekreftet.

Kilder med kjennskap til etterforskningen sier at de terrormistenkte i leiligheten planla et terrorangrep mot finansdistriktet La Défense utenfor Paris.

Vil orientere

Påtalemyndigheten opplyser at det vil bli holdt en pressekonferanse om hendelsene onsdag senere på dagen.

– Vi har arrestert tre personer inne i bygget, og en ung kvinne sprengte seg selv i luften. En annen terrorist, som ble funnet død under operasjonen, var truffet av granater og kuler, sier statsadvokat François Molins til presse i Saint-Denis.

– Det er umulig å slå fast identiteten på dette tidspunktet, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Abdelhamid Abaaoud mistenkes å være hovedpersonen bak terrorangrepet i Paris. Foto: Uncredited (Ap / NTB Scanpix)

Kort tid før klokken 12 meldte Le Figaro at rundt ti politifolk har tatt seg inn i kirken St. Denis de l'Estrée. Politifolk slo i stykker kirkedøren med øks, ifølge avisen. Kirken ligger like ved boligblokka som politiet aksjonerte mot onsdag morgen.

Sju timer

Det var i 4-tiden onsdag morgen at det oppsto en skuddveksling ved boligblokka da politiet var til stede, ifølge Reuters. Det ble også hørt flere eksplosjoner i løpet av morgenen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

POLITIAKSJON: Mange politimenn var involvert i aksjonen. Foto: Thomas Samson (Afp / NTB Scanpix)

Rundt klokken 9.30 begynte politi å ta seg inn i leiligheten, ifølge BFM TV. Ifølge Le Figaro mente politiet på denne tiden at det var svært sannsynlig at Abaaoud befant seg inne leiligheten. 27-åringen er utpekt som planleggeren av Paris-terroren.

For å vurdere om det var trygt å gå inn, sendte politiet først inn en hund i leiligheten. Hunden ble drept, opplyser fransk politi på Twitter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Abdeslam Salah.

Sju timer etter at aksjonen startet, opplyste politiet at den var avsluttet, men det er ikke kjent om Abaaoud var i leiligheten som det ble aksjonert mot.

Heltemodig

Innenriksminister Bernard Cazeneuve sier politiet har gjennomført en heltemodig aksjon.

– De har vært i en langvarig skuddveksling og jobbet under forhold vi aldri før har sett, sier Cazeneuve.

Saint-Denis er forstaden som huser fotballarenaen Stade de France, ett av målene for terrorangrepene fredag. Leiligheten det ble aksjonert mot, ligger bare halvannen kilometer fra fotballstadionet.

– Jeg våknet av en eksplosjon. Så hørte jeg skudd, og det var mange skudd. Vi visste ikke hvor vi skulle gjøre av oss. Sønnen min og jeg hadde panikk. Det falt støv fra taket på grunn av eksplosjonene, sier en nabo til leiligheten det ble aksjonert mot, Sabrine, til TV-kanalen BFM.

Minst 50 soldater ble sendt til Saint-Denis i forbindelse med aksjonen.

Planla angrepet

Aksjonen i Saint-Denis skjedde som del av en omfattende politijakt på de involverte i fredagens blodige terrorangrep hvor 129 mennesker ble drept. Den ekstremistiske gruppen IS har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Sju gjerningsmenn ble drept under aksjonen fredag kveld. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

STORE STYRKER: Minst 50 soldater ble sendt til Saint-Denis i forbindelse med aksjonen. Foto: Francois Mori (Ap / NTB Scanpix)

Annonsebilag