Statsminister Viktor Orbans regjering skjerper sosialpolitikken før valget i 2022 og fremmer lovforslag som vil forby diskusjoner om homofili eller kjønnsskifte i skolene, melder Reuters.

Tusenvis av ungarere demonstrerte mandag mot lovforslaget.

- Dette er fryktelig og inhumant, sier barnehageassistenten Dominika Pandzsa til nyhetsbyrået.

- De forsøker å frata folk alle deres rettigheter. For noen barn, som bør få mulighet til å komme ut av skapet, betyr dette å bli stengt inne, sier hun.

Lovforslaget er ventet å bli vedtatt i Ungarns nasjonalforsamling tirsdag. Det vil bety et forbud mot all undervisning og offentlig publisitet om seksuelle minoriteter, eller LGBT. Russland har lignende lovgiving.

Over 5000 mennesker samlet seg mandag kveld foran nasjonalforsamlingen i Budapest med krav om at loven forkastes.

Ifølge Amnesty International, som var en av arrangørene, viser oppmøtet at mange i Ungarn «avviser homofobi, transfobi og regjeringens forsøk på å spre hat».

– I morgen, når parlamentarikerne stemmer, bør de huske at de risikerer folks liv for en grusom politisk kampanje, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

Det høyreorienterte regjeringspartiet Fidesz er ventet å sikre seg flertall for forslaget. De fleste opposisjonspartiene har varslet at de vil boikotte avstemningen.