RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stor risiko for ebola i Europa

Nærmere 3.440 mennesker er nå døde av ebola.
Nærmere 3.440 mennesker er nå døde av ebola. Foto: John Spink (Ap / NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Det er 75 prosent sjanse for at ebolaviruset som herjer i Vest-Afrika, vil spre seg til Frankrike innen utgangen av oktober. Norge dobler støtten.

Sjansen for at det dødelige viruset vil spre seg til Storbritannia, er 50 prosent, mens det er 40 prosent risiko for at ebola rammer Belgia, advarer eksperter ved Northeastern University i Boston, skriver den britiske avisa The Independent.

Årsaken er flytrafikken mellom vestafrikanske og europeiske land.

Fakta: Fakta om ebola i Norge

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Det har aldri vært registrert ebolasmitte hos reisende til eller fra Norge

* Helsemyndighetene anser faren for smitte til Norge som svært liten.

* Dersom et ebolatilfelle blir påvist i Norge hos en som har oppholdt seg i et utbruddsområde, vil personen bli raskt fulgt opp og isolert.

* Med smittevernet og de hygieniske forholdene i Norge vil ikke viruset spre seg på samme måte som i Vest-Afrika.

* For å bli smittet må man være i direkte kontakt med kroppsvæsken til en syk pasient og få denne kroppsvæsken inn i egen kropp.

* Viruset er ikke så smittsomt som for eksempel influensaviruset som smitter via luft.

* Det er ikke grunnlag for å fraråde å ta imot gjester eller andre personer fra områder med utbrudd.

* Det er heller ikke grunn til å teste eller isolere personer som kommer fra disse områdene, så lenge de ikke har vært i kontakt med en som er ebolasyk.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

– Dette er i virkeligheten et lotteri, sier virusekspert Derek Gatherer til nyhetsbyrået Reuters.


Norge dobler støtten

Norge dobler støtten til kampen mot ebola og bidrar med nye 89 millioner kroner og står klar til å bidra med lufttransport av personell og utstyr.

– Situasjonen er kritisk i ebolarammede land i Vest-Afrika. Utbruddet akselererer fortsatt raskere enn responsen. Det trengs en dramatisk og rask oppskalering av innsatsen om utbruddet skal stanses, sier utenriksminister Børge Brende (H).

- KRITISK SITUASJON: Utenriksminister Børge Brende.


Det nye bidraget på 89 millioner kroner bringer den samlede norske støtten til bekjempelse av ebola til i overkant av 184 millioner kroner.

Isolat vel Oslo universitetssykehus

Norge tar nå kontakt med FN, den britiske regjeringen og andre relevante aktører med tilbud om å støtte deres operasjoner med personell og utstyr, opplyste han sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) på en felles pressekonferanse mandag.

– Det gjøres nå forberedelser for å kunne stille med lufttransportstøtte til frakt av personell og utstyr dersom det er behov for det, sier Søreide.

Fakta: Fakta om ebola

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus innen filoviridae-familien. Viruset har opprinnelse i det sentrale Afrika.

* Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

* Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine, smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.

* Høy dødelighet, 40 til 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.

* Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

* Epidemien har krevd minst 3.431 liv, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Over 7.400 er smittet.

* De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet. I Nigeria og Senegal har man i stor grad greid å stanse spredningen. Et separat ebolautbrudd er påvist i Kongo.

* Tirsdag 1. oktober ble et tilfelle av ebolasmitte bekreftet i USA. Det skal være første gang noen har fått diagnosen utenfor Afrika.

* Søndag 5. oktober fikk en norsk kvinne som jobber for Leger uten grenser i Sierra Leone påvist å ha blitt smittet av viruset. Det er første gang en nordmann er blitt diagnostisert med ebola.

(Kilde: NTB, WHO)


I tillegg vil isolatplasser ved Oslo universitetssykehus kunne benyttes dersom det oppstår behov for behandling av internasjonalt hjelpepersonell.

Fra før av er det etablert en evakueringsordning i tilfelle mistanke om ebolasmittede nordmenn i utlandet. De skal kunne fraktes hjem av sivile ambulansefly fra USA og andre land.

Mange døde

Nærmere 3.440 mennesker er nå døde av ebola.

Sierra Leone er blant landene som er hardest rammet av sykdommen. På én dag døde 121 mennesker av viruset, viser helsestatistikk som myndighetene offentliggjorde søndag. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere