*Nettavisen* Nyheter.

Stor risiko for ebola i Europa

Nærmere 3.440 mennesker er nå døde av ebola. Foto: John Spink (Ap / NTB Scanpix)

Det er 75 prosent sjanse for at ebolaviruset som herjer i Vest-Afrika, vil spre seg til Frankrike innen utgangen av oktober. Norge dobler støtten.

06.10.14 12:15

Sjansen for at det dødelige viruset vil spre seg til Storbritannia, er 50 prosent, mens det er 40 prosent risiko for at ebola rammer Belgia, advarer eksperter ved Northeastern University i Boston, skriver den britiske avisa The Independent.

Årsaken er flytrafikken mellom vestafrikanske og europeiske land.

Fakta

Fakta om ebola i Norge

– Dette er i virkeligheten et lotteri, sier virusekspert Derek Gatherer til nyhetsbyrået Reuters.


Norge dobler støtten

Norge dobler støtten til kampen mot ebola og bidrar med nye 89 millioner kroner og står klar til å bidra med lufttransport av personell og utstyr.

– Situasjonen er kritisk i ebolarammede land i Vest-Afrika. Utbruddet akselererer fortsatt raskere enn responsen. Det trengs en dramatisk og rask oppskalering av innsatsen om utbruddet skal stanses, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Klikk på bildet for å forstørre.

- KRITISK SITUASJON: Utenriksminister Børge Brende. Foto: Brendan Smialowski (Afp)


Det nye bidraget på 89 millioner kroner bringer den samlede norske støtten til bekjempelse av ebola til i overkant av 184 millioner kroner.

Isolat vel Oslo universitetssykehus

Norge tar nå kontakt med FN, den britiske regjeringen og andre relevante aktører med tilbud om å støtte deres operasjoner med personell og utstyr, opplyste han sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) på en felles pressekonferanse mandag.

– Det gjøres nå forberedelser for å kunne stille med lufttransportstøtte til frakt av personell og utstyr dersom det er behov for det, sier Søreide.

Fakta

Fakta om ebola


I tillegg vil isolatplasser ved Oslo universitetssykehus kunne benyttes dersom det oppstår behov for behandling av internasjonalt hjelpepersonell.

Fra før av er det etablert en evakueringsordning i tilfelle mistanke om ebolasmittede nordmenn i utlandet. De skal kunne fraktes hjem av sivile ambulansefly fra USA og andre land.

Mange døde

Nærmere 3.440 mennesker er nå døde av ebola.

Sierra Leone er blant landene som er hardest rammet av sykdommen. På én dag døde 121 mennesker av viruset, viser helsestatistikk som myndighetene offentliggjorde søndag. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag