*Nettavisen* Nyheter.

Stor skogbrannfare

Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)

Fjoråret var den største skogbrannsesongen i Norge på mange år. Nå er brannvesenet igjen på tå hev.

25.04.09 20:41

Det er tørt i skog og mark og økende skogbrannfare flere steder i landet. Så langt i helga har det vært flere tilløp og mindre skog- og gressbranner blant annet i Laksevåg i Bergen, i Tysvær, Sveio og Vindafjord i Rogaland, i Froland i Aust-Agder og i Kristiansand i Vest-Agder.

Her kan du se hvor stor skogbrannfaren er der du bor

Fjoråret det verste på lenge
2008 var den største skogbrannsesongen på mange år. Særlig brant det i skog og mark i første halvdel av juni, med brannen i Froland kommune i Aust-Agder som den største. Her ble rundt 30.000 mål svidd av.

Brannfolk rundt om i landet vil ikke ha en gjentakelse av storbrannen i Aust-Agder. Flere steder er beredskapen og oppmerksomheten rundt skogbrannfaren skjerpet i år, får Nettavisen opplyst.

- Ja, vi er mer på tå hev i år og rykker raskere ut når det er branntilløp, sier vaktkommandør Thorstein Nerås i Bergen brannvesen. Lørdag ved 13-tiden måtte de rykke ut til en mindre skogbrann i Alvøen i Laksevåg i Bergen. Den ble slukket etter 20 minutter.

Glemte å slukke bålet
Heller ikke Østre Agder Brannvesen, som i fjor måtte hanskes med en av de største skogbrannene i nyere tid her til lands, har de så langt i år vært forskånet fra skogbranner.

Fredag brøt det ut en mindre skogbrann i Kverve i Froland. Her hadde en mann forlatt et bål uten å slukke ordentlig etter seg, og 200-300 kvadratmeter skog og mark ble flammenes rov, melder NRK Sørlandet. Lørdag ved 15-tiden var det en liten grassbrann på Fantholmen i Kristiansand i nabofylket Vest-Agder.

- Ja, vi tenker på skogbrannen i fjor og har lært mye av den, sier Kai Berntzen, operatør ved alarmsentralen i Østre Agder Brannvesen til Nettavisen.

Fareindeks klatrer oppover
Den gang var det en gnist fra en skogsmaskin som førte til katastrofen.

- Er det tørt nok, er det ikke mer som skal til. Vi har en indeks over skogbrannfare som oppdateres fortløpende, og den går raskt oppover nå, sier Berntzen.

Nå viser indeksen 43 i Aust-Agder. Det betyr skogbrannfare.

Fylkene med stor skogbrannfare
Det er nå stor skogbrannfare (indeks 40-70) flere steder i landet, ifølge oversikten på yr.no . Fylkene som nå har steder i faresonen er Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Oslo, Akershus og Østfold.

Mellom 15. april og 15. september er det generelt forbud mot å gjøre opp ild i skog og mark over hele landet.

Bålforbudet gjelder også for engangsgriller, hvis de ikke er godt nok sikret med brannsikkert underlag. Her syndes det mye, ifølge brannvesenet.

- Engangsgriller som er satt rett på bakken er en gjenganger hvert år når det gjelder branntilløp og branner, sier Berntzen i Østre Agder Brannvesen.

Ni av ti skyldes mennesker
Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

- De fleste skog- og utmarksbrannene oppstår på våren og forsommeren, og det trengs ingen lang tørkeperiode før det oppstår fare for skogbrann. Planterester, fjorårets gress, småkvist og lyng tørker fort opp og er lett antennelig i perioder med lite nedbør. Den største skogbrannfaren er knyttet til barskogen, og da først og fremst furuskogen, sier avdelingsleder Hans Kristian Madsen ifølge dsb.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.