Det er stor skredfare i sunnmørsbygda Geiranger. Fylkesvei 63 mellom Geiranger og Eidsdal har vært stengt siden lørdag kveld og innbyggerne er derfor avhengig av båt for å komme seg inn og ut av bygda.

Ny vurdering tirsdag
Skredfaren i Geiranger ligger nå på nivå fire, som vil si stor skredfare. Dette er det nest høyeste nivået på skalaen.

- Slik situasjonen er nå er det verken forsvarlig å sette inn brøytemannskaper eller trafikk på veien. Vi skal gjøre en ny vurdering tirsdag morgen hvor vi sjekker skredantydningen og får bistand fra NGI, sier senioringeniør i Statens vegvesen region midt, Kjell Haukeberg til Nettavisen.

Båtransport
For at de omlag 240 fastboende i Geiranger skal kunne komme seg ut og inn av bygda, er det nå satt opp både hurtigbåt og ferje.

- Alle nødvendige forsyninger vil komme sjøveien. Vi har satt opp hurtigbåt slik at folk har mulighet til å komme seg inn og ut av bygda uten og måtte benytte seg av bil, forteller Haukeberg.

Pessimistiske
Mandag ettermiddag er det snøbyger og litt vind i Geiranger, men det er meldt bedre vær utover kvelden.

- Vi har fått beskjed om at snøværet vil avta. Det er en sjanse for at veien kan bli åpnet i morgen, men for å unngå å skape store forventninger velger vi å være litt pessimistiske og heller håpe på det beste, sier Haukeberg videre.

Ikke dramatisk
Han understreker at lokalbefolkningen takler «isolasjonen» bra.

- De har opplevd dette flere ganger tidligere, dette er sindige folk som er vant til uvær, så det er ikke noe dramatisk i det hele tatt, avslutter han.

Mandag ettermiddag er det fem veier i Møre og Romsdal og tre veier i Sogn og Fjordane som er stengt på grunn av skredfare.

Sjekk trafikkmeldingene fra Statens vegvesen her.

Også fare i Troms
Også i Troms har det vært stor snøskredfare i Troms. Klokka 12.55 mandag fikk politiet melding om at det hadde gått et snøras ved Storelva-området på Kvaløya i Tromsø, det er foreløpig ikke kjent om noen er tatt av skredet, melder Nordlys.

- NGI opplyste i sitt skredvarsel til Troms politidistrikt i dag at skredfaren er avtagende med lavere sannsynlighet for naturlig utløste skred, skriver Troms politidistrikt i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Åpner skole igjen
Skredfaren vurderes nå som faregrad 3 på den internasjonale skredfareskalaen.

- NGI har vurdert skredfaren spesifikt når det gjelder Vannvåg skole og Arnøyhamn skole. Konklusjonen for Vannvåg skole er at det er lite sannsynlig med skred mot skolen og anbefalingen er at skolen åpnes. Når det gjelder Arnøhamn skole har ikke NGI tilstrekkelig informasjon for å konkludere med at skolen er strygg. Anbefalingen er at skolen holdes stengt inntil videre, står det videre.

Ny skredvurdering vil bli gjort tirsdag.

- Troms politidistrikt henstiller publikum til å ferdes i fjellet med stor aktsomhet. Det er vedvarende svake lag i snødekket. Sannsynligheten for at skred kan utløses ved liten tilleggsbelastning stor. Dette gjelder spesielt i bratt terreng som har ligget i le for vinden, opplyser politidistriktet.