RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stor skredfare i Sør-Norge i vinterferien

Sist oppdatert:
Mens kyststrekningen fra Rogaland til Nordland ligger knusktørr og bar, snør og regner det til gagns i sørligere deler av landet.

Trondheim/Oslo (NTB): Foran vinterferien advarer meteorologene mot skredfare i sør.

Nedbøren, særlig i kombinasjon med blåst og temperaturøkning, fører til større skredfare i Sør, advarer Meteorologisk institutt.

Skredfare er størst i områder i Agder og indre deler av Rogaland samt sørlige områder av Telemark, særlig i leområder hvor vinden legger fra seg snø.

Og ekstra oppmerksom bør man være om skituren går nær brattheng vendt mot nord og vest, ifølge meteorologene.

De advarer oss også mot å tro at skredfaren blir mindre når nedbøren roer seg. Temperaturøkningen vil nemlig gjøre snødekket mindre stabilt. Skred utløses lettest naturlig når temperaturen stiger, varsler Meteorologisk institutt.

Liten storm i Skagerrak

I Skagerrak blåser det lørdag morgen og formiddag sørøstlig vind opp i liten storms styrke. Svenskene forbereder seg på at at regnet og stormen som har herjet over store deler av Storbritannia den siste tiden, nå er på vei inn over Sveriges vestkyst, melder TT

- Lørdag formiddag har de vestre delene av Götaland og Svealand fått en forsmak, men nedbøren kommer til å sveipe nordover landet i løpet av dagen og natten, sier svenske meteorolog til nyhetsbyrået.

Vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt i Oslo sier til NTB at det lørdag formiddag faller mer nedbør over Sør-Norge enn over Sør-Sverige.

- Det er ikke uvanlig, sier hun. Hun sier det er Østlandet, Agder og Sør-Rogaland som vil få mest nedbør.

– Men det blir ikke verre enn det er lørdag formiddag. I løpet av kvelden og natten vil nedbør og blåst avta, sier hun.

Kontrastenes land

Knusktørt gress og ulovlig bruk av fyrverkeri skapte tilløp til dramatikk i Trondheim grytidlig lørdag morgen. En gressbrann ble antent nær verneverdige bygninger i sentrumsområdet av byen, sier politiet.

Brannvesen- og politi er ekstra oppmerksomme og i høy beredskap flere steder i landet på grunn av fortsatt fare for gress- og skogbrann.

Nærmest knusktørre forhold i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland gjør at Meteorologisk institutt sender ut såkalt OBS-varsel for de tre fylkene. Faren for lyngbrann så vel som skog- og gressbrann i de tre fylkene er stor, advarer Meteorologisk institutt.

Rask reaksjon

Litt over klokken 6 rykket politi og brannvesen i Trondheim ut etter melding om gressbrann i sentrumsområdet. Brannmannskapene fikk raskt brannen under kontroll, men har funnet rester av et rakettbatteri på stedet.

- Det tyder på at brannen kan være resultat av ulovlig bruk av fyrverkeri, sier operasjonsleder Wiktor Pedersen i Sør-Trøndelag politidistrikt til NTB. Han sier mistanken understøttes av vitneobservasjoner.

Potensialet for tragisk utfall var stort fordi stedet som var antent, ligger nær Ringve Museum og andre verneverdige bygninger, sier han.

- Skuffende

Pedersen sier at både forbudet mot å sende opp fyrverkeri og totalforbudet mot åpen ild i hele Sør-Trøndelag, er gjort godt kjent for offentligheten.

- Derfor er det skuffende at forbudene blir brutt, sier han. Han bekrefter at de knusktørre forholdene gjør at både brannvesen og politi lenge har vært ekstra skjerpet og oppmerksomme på faren for brann.

I kombinasjon med vind blir ikke brannfaren mindre – og lørdag er det ventet liten storm i Trøndelag, ifølge Meteorologisk institutt.

Også i Nordland er faren for gress-, lyng- og skogbrann stor – og størst i områdene Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten. Men generelt er brannfaren stor i områder med mye barmark inntil det kommer nedbør av betydning, varsler Meteorologisk institutt. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere