– Norske myndigheter har bistått to voksne og tre barn med å reise fra al-Roj-leiren i Syria. De to kvinnene er gjort kjent med at de vil bli pågrepet når de kommer til Norge. Hensynet til barna har vært avgjørende for hjemhentingen, skriver departementet i meldingen.
Utenriksdepartementet opplyser at det ikke har vært mulig å hente ut barna tidligere da de ikke har hatt samtykke fra foreldrene, men nå skal altså de to kvinnene ha bedt om konsulær bistand for å få seg selv og barna tilbake til Norge.
Det var i mai 2021 at de to IS-søstrene først ba om å bli hentet ut av Syria.
Den gang var det flere partier som ikke var like åpen til at IS-kvinnene skulle bli hentet tilbake til Norge, blant annet Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet.
De minste partiene på rødgrønn side har vært tydelige på at de ville hente tilbake alle IS-kvinnene.
– Bør stilles for en internasjonal domstol
Nettavisen har vært i kontakt med Erlend Wiborg fra Fremskrittspartiet, som mener beslutningen er galskap.
– Det er galskap å hente voksne IS-terrorister til Norge. Frp er for å hente barna, men uten terorrist-foreldrene som åpenbart ikke er gode omsorgspersoner og ikke bør ha omsorgen for barn, uttaler stortingsrepresentanten.
Videre legger Wiborg til at det er snakk om to kvinner som frivillig har forlatt Norge for å slutte seg til det han karakteriserer som en av de mest barbariske terrororganisasjoner i verden.
– Selv små barn blir bundet fast ute i solen for å dø. Disse personene forakter alt Norge og vesten står for, og da skal ikke norske skattebetalere betale for at de skal komme til Norge, mener Wiborg og legger til:
– De bør stilles for en internasjonal domstol i områdene der de har begått sine brutale ugjerninger.
Les også: Terrorsiktede søstre på vei til Norge
– En sikkerhetsrisiko
Wiborg påpeker at Frp i flere år har kjempet mot Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og de øvrige partiene som ønsker å hente IS-kvinnene til Norge.
– Jeg mener også at det kan utgjøre en sikkerhetsrisiko å hente de til Norge når vi vet at dersom de blir dømt vil de allikevel være ute på gaten i løpet av kort tid, sier han til Nettavisen.
– Barns beste må veie tyngst
KrFs Olaug Bollestad synes, i motsetning til Wiborg, at det er bra at de terrorsiktene kvinnene får vende tilbake til Norge.
– For KrF har det vært viktig at norske barn som oppholder seg i flyktningleirer i Syria skal få komme hjem, også når det er nødvendig å hente hjem mødrene. Jeg synes det er godt at også disse barna nå er trygge i Norge. Barns beste må veie tyngst i disse sakene, sier Bollestad til Nettavisen.
Les også: Opplysninger til Nettavisen: IS-kvinne i Syria snur - vil ikke hentes til Norge
Bollestad forklarer videre at Norge har lover som sikrer at voksne som har vært en del av IS kan straffeforfølges og dømmes, dersom de har brudd norske lover.
– Jeg stoler på at politiet og domstolen nå vurderer om disse kvinnene har gjort noe straffbart, og at de straffes hvis de har det, sier hun videre.
Nettavisen har også vært i kontakt med Sosialistisk Venstreparti som er knappe i sin kommentar:
– Ønsker ikke å kommentere, tenker at det er mer en humanitær sak enn en politisk, svarer Martin Grüner Larsen, kommunikasjonsrådgiver i SV.
Slik svarer Huitfeldt
Etter nyheten ble kjent meldte Utenriksdepartementet (UD) om pressekonferanse klokken 18.00 tirsdag, hvor utenriksminister Anniken Huitfeldt omtalte situasjonen og svarte på spørsmål fra pressen i etterkant.
– Frp er kritiske og mener det utgjør en sikkerhetsrisiko at søstrene kommer til Norge, hva vil du si til det?
– Det er også en sikkerhetsrisiko å la barn vokse opp under slike forhold. De kan bli rekruttert inn i terror og kan være en trussel i Midøsten, en trussel i Europa og en trussel i Norge, svarer hun på spørsmål fra Nettavisen.
Videre påpeker hun at det er viktig at de som har deltatt i terrororganisasjoner stiller til ansvar for sine handlinger.
Se hele intervjuet her:
På spørsmål om det er fare for liv og helse for barna, svarer Huitfeldt at forholdene i leirene har blitt vanskelige, og det er derfor blitt farligere å vokse opp der.
– Det er for lite mat, det er veldig mange sykdommer slik at det blir farligere og farligere å vokse opp der. Jeg har også fått konkret helseinformasjon som er gjennomgått av norsk medisinpersonell som sier at det er farlig å vokse opp der, uttaler utenriksministeren.
– Hvilken kontakt har dere hatt med familien til søstrene i Bærum?
– Jeg kan ikke kommentere de forholdene. Det helt taushetsbelagt uansett hva slags hjelp du ber om, forklarer hun.
Ingen planer om å oppsøke søstrene
En som for øvrig er enig med Bollestad er journalist og forfatter Åsne Seierstad, som har skrevet bok om de terrorsiktede søstrene.
Til Nettavisen forteller Seierstad at hun ble kjent med kvinnenes hjemkomst via mediene.
– Det er veldig bra for barna og det er det viktigste i denne saken nå, mener Seierstad.
– Vil du oppsøke dem når de har kommet til landet?
– Nei, jeg har ingen planer om det, svarer hun.
Les også: Terrorsiktede Zaniar Matapour bytter ut stjerneadvokaten John Christian Elden
Om det vil komme en ny oppfølger til boken «To søstre» er Seierstad tvilende til.
– Nå ser jeg frem til å høres deres versjon når de er klar for det, men jeg har ingen planer om en ny bok.
Disse to kvinnene med norsk statsborgerskap er fortsatt i Syria:
- Aisha Shazadi Kausar fra Bærum med ett barn. Kausar ble flyttet til leiren Al Roj i 2020. Har tidligere sagt til Aftenposten at hun ønsker å komme tilbake til Norge, men helst Pakistan. I oktober 2020 sa hun til NRK at hun angret på at hun hadde bedt norske myndigheter om hjelp. 18. mai 2021 meldte Aftenposten at hun ønsket hjelp fra norske myndigheter. Deretter ombestemte hun seg igjen.
- Kvinne (36) fra Levanger. Kvinnen er barnløs. Hun omtaler tiden med terrorgruppa IS som den beste i sitt liv. Kvinnen er i Al Hol.
- Det betyr at det totalt er ett norsk barn i leiren Roj.
Kilde: NRK/Aftenposten
Kan bli etterforsket
Kommunikasjonsrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Eirik Veum, forteller til Nettavisen at personer som har sluttet seg til terrorgruppen IS kan bli etterforsket.
– Og dette gjelder fortsatt, sier han.
– Vil PST være til stede på Gardermoen for å pågripe søstrene når de lander?
– Det kan jeg ikke kommentere, svarer Veum.