- Vi kan kalle denne sjangeren ny offentlig kunst. Offentlig kunst var tidligere nesten utelukkende monumenter over makten og kjente personer. Den nye offentlige kunsten handler om å gi det underrepresenterte en plass. Dette er et soleklart eksempel på det vi kan kalle ny offentlig kunst.
Det sier Kunstkritikk.no-redaktør, Jonas Ekeberg. Han mener det forfalne huset foran Stortinget er et symbol på hva som er fortrengt og hva som kan komme.
Rett foran Stortinget har billedkunstner Marianne Heske (69) satt opp et gammelt forfallent hus som hun har flyttet fra Hobøl i Østfold.
Les hele bakgrunnen her: Er dette huset foran Stortinget kunst?
Selv sier kunstneren at hun ikke har skapt noe med huset - hun har bare flyttet det.
Heske forteller om stort engasjement i forbindelse med at huset blir satt opp.
- Kontrastfylt og interessant
Ekeberg mener Heske har bidratt til samfunnsdebatten og skapt en arkitektonisk situasjon som er både kontrastfylt og interessant.
- Det som gjør det interessant og også banalt, er kontrasten mellom Stortinget, som er et maktsymbol, og det gamle huset som symboliserer vanlige folks slit, sier han.
Han mener Heske ønsker å skape et rom for refleksjon.
- Det kunstneren forsøker, er å skape et rom for refleksjon. Moderniseringen av Norge har pågått i mer enn hundre år, og det som fortrenges er tradisjonen og fattigdommen. Denne prosessen starter i Oslo og brer seg utover.
- Hun har valgt å flytte det som er fortrengt tilbake til maktens sentrum. Det er en påminnelse, både om det som har vært og om hva som kan komme. Det er ikke sikkert at velstanden og rikdommen varer for alltid. Det er sårbart. Det er min tolkning.
- Heske sier selv at dette ikke er kunst, men du mener det kan defineres som det?
- Dette er retorisk fra kunstneren. Det kan tolkes som en slags ydmykhet fra hennes side, mer eller mindre forestilt, hvor hun velger å la andre slå fast hvorvidt det er kunst eller ikke, fortsetter Ekeberg.
(Artikkelen fortsetter under)
Debatt i sosiale medier
Etter at Nettavisen omtalte saken fredag denne uken, har debatten reist seg i kommentarfeltene om hvorvidt huset kan kalles kunst.
Enkelte er negative til installasjonen, og mener blant annet at det er unødvendig bruk av skattepenger:
«Nyere kunst bør være noe privatpersoner betaler for da det norske folk stort sett ikke ser på sånt som dette som kunst... Det får bli en hobby for spesielt interesserte rikinger» mener én leser.
«Det er et fåtall av personer som har interesse av dette og det bruker de mange hundretusen kroner på. Skjønn det den som kan», sier en annen.
(Artikkelen fortsetter under)
Tolker selv
Heske tolker selv husinstallasjonen sin som et tankesprang om et kvantesprang i norsk økonomi.
- Dette huset er like gammelt som Stortinget. Det er Norge før oljen. Det representerer noe annet enn Norge i dag. Det er et hus som handler om å overleve med det man trenger, sa hun til Nettavisen.
Enkelte i kommentarfeltet prøver seg på en egen tolkning av huset.
«Dette er fremtiden nå som Oslo skal bli bilfritt», skriver én.
«Dette "kunstverket" illustrerer ganske godt hvordan Norge og Oslo blir med Miljøpariet de Grønne ved makten. Det er bare å si farvel til velstand og velferd når forbruket skal strupes, skattene heves og tiden skrus tilbake», mener en annen.
«Det er SV som bygger ordførerens neste bolig, nærme makten må det være, for ellers må en kjøre bil og da faller klimapolitikken i grus», skriver en tredje.
(Artikkelen fortsetter under)
- Kulturhistorisk interessant prosjekt
Andre igjen mener huset er et kulturhistorisk interessant prosjekt.
«Men for noen er det visst ikke verdt å ta vare på og vise frem et lite stykke norgeshistorie, selv for en stakket stund. Denne vesle rotekte, norske menneskeboligen burde visst helst "råtnet på rot" i all stillhet. For tenk på skattepengene våre, de kunne vært brukt til en halvmeter asfalt i Hobøl», skriver leseren.
«Burde få stå der til evig tid og minne politikerne på at ikke alle har det bra i Norge. Ta en tur utenom tettstedene så finnes det nok slike hus som bolig for mennesker fortsatt», skriver en leser på Facebook.
«Syns det er betimelig. En daglig påminnelse til politikerne, tillitsmennesker som representerer store og små, fattig og rik i dette landet. Huset bør få stå, en liten kulturtorn i øyet på noen og enhver», sier en annen.