MUNCHMUSEET (Nettavisen): Mandag har de nordiske statsministrene møttes i Oslo på Munchmuseet. Norge har i 2022 formannskapet i Nordisk ministerråd, og statsminister Jonas Gahr Støre er vertskap for sine nordiske statsministerkollegaer i Oslo 15. august. Tysklands forbundskansler Olaf Scholz deltar i deler av møtet

På pressekonferansen tidligere mandag opplyste de om de nordiske landenes samarbeid innenfor klimapolitikk, forsvar- og NATO, samt strømkrisen.

Senere på mandagen sluttet den tyske forbundskansleren, Olaf Scholz, Seg til møtet. 17.15 holder de en pressekonferanse.

På pressekonferansen tidligere mandag sa Jonas Gahr Støre at Norge kan komme til å måtte stoppe strømeksporten til Europa når det er mest prekært her hjemme.

– Tyskland er vår viktigste europeiske allierte. Blant annet med NATO-toppmøtet i Madrid, og forhåpentligvis i målet om å bli uavhengige av Russisk gass, åpnet Jonas Gahr Støre.

Strømkrisen

Energi var naturligvis et av samtaleemnene, og Støre beskriver strømsituasjonen som en man står sammen i.

– De nordiske landene er en rollemodell når det kommer til dialog mellom land. Vi må sammen håndtere klimaendringene og utfordringene de medbringer, sier Scholz.

– Samtidig støtter vi Ukrainas uavhengighet og vi skal fortsette å støtte Ukraina, også når landet skal bygges opp igjen, fortsetter han.

– Vi står overfor store utfordringer. Krigen i Ukraina har vart i seks måneder, og konsekvensene merkes i alle våre land. Vi alle merker det. Innsatsen er langt fra over, og det er viktig at vi bevarer vår besluttsomhet og sterke enhet fremover, sa Mette Fredriksen, Danmarks statsminister.

Men også Scholz adresserte strømproblemene som har vært mye omtalt i forkant av møtet.

– Vi jobber med å bli uavhengige av Russlands energi, men i fremtiden vil vi være helt uavhengig av fossile energikilder.

Sanna Marin, Finlands statsminister, uttrykte også et ønske om å fortsette å støtte Ukraina under krigen mot russerne. Samt stor takknemlighet for de nordiske landene og Tysklands støtte under søknadsprosessen for NATO-medlemskap.

Visum-nekt

Tidligere sa Norges utenriksminister, Anniken Huitfeldt, at det kan bli aktuelt med visum-nekt for russere til Norge. Og nettopp dette fikk statslederne spørsmål om. Da kom de med svært ulike svar.

Les også: Vurderer ferienekt for russere: – Må eventuelt tilpasses norske lover

– Det var en viktig avgjørelse at vi sanksjonerte de russerne som finansierer og står bak krigen. Det er ikke russernes krig, men Putins krig, sa Scholz.

– Jeg forstår hvorfor europeere og ukrainere syns det er rart at vi mottar russiske turister, mens Russland angriper et annet europeiske land, sa Sveriges statsminister.

– Vanlige russere startet ikke krigen, men samtidig må vi innse at de støtter den. Jeg syns ikke det er rett at russerne er turister i Europa, mens de dreper Ukrainere. Selvsagt er det ikke en enkel situasjon, sa Sanna Marin.

– Vi har støttet de europeiske sanksjonspakkene. Jeg er enig i at dette er en diskusjon, men det er ikke så enkelt. Man må huske at det russiske folk får et veldig ensidig bilde fra russiske myndigheter, sa Norges Jonas Gahr Støre.