Stor vannlekkasje - i sprengkulden

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Gater sperret og kjellere fulle av vann i Oslo sentrum.

05.01.10 13:49

GRØNLAND (Nettavisen): Mange enheter fra politi, brannvesen og kommunens vann- og avløpsavdeling rykket tirsdag morgen ut til en stor vannlekkasje på Grønland i Oslo.

Flere hundre liter vann rant ut i sekundet, da det ble brudd på en hovedvannledning i Lakkegata.

- Vi har fått stengt lekkasjen nå, og jobber med å grave, sier driftsleder i Oslo Vann- og avløpsetat, Erik Scmidt, til Nettavisen.

Les også: Står dønn fast

Glatt
Tøyenbekken er ved 09.30-tiden fremdeles sperret, mens alle andre gater som ble sperret av på morgenkvisten, nå er åpnet for trafikk.

- Det var allerede glatt i området, og alt vannet gjør det ikke noe bedre. Vi åpner ikke veien før det er forsvarlig, sier operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, Ola Krokan.

Kummene som skal ta av for vannmengdene er tette av is og snø, og dermed rant ikke vannet unna like fort som det ellers ville gjort. Det var med å gjøre at det flommet over i enda større grad.

- Det er en del vann i flere kjellere, der driver brannvesenet med tømming, ellers er det under kontroll nå. Vi er ferdige en gang utpå ettermiddagen, sier Schmidt, som foreløpig ikke kan si hva som er årsaken til at vannledningen ga etter.

Alle husstander skal ha vann, men bedrifter i tre husnummer i Lakkegata mangler vann ved 09-tiden.

- Rene skøyteisen
- Dette kommer til å bli rene skøyteisen, utbrøt en fotgjenger, som sto med vann til knærne i Tøyenbekken ved 07-tiden.

De store vannmengder førte blant annet til store trafikkproblemer i hovedstaden.

- Vi har ikke fått stanset bruddet ennå, men det renner litt mindre vann nå. Store deler av Grønland opp mot Tøyenbekken og Schweigaards gate er sperret av, sa Krokan til Nettavisen i 07.20-tiden.

Avsperrede gater
Politi på stedet satt opp sperringer i de aktuelle gatene.

- Biler og fotgjengere stoppes, og vi skilte nå for å finne alternative omveier. Bussene får passere, men det vil bli forsinkelser, opplyste Krokan.

Meldingen om vannlekkasjen kom til politiet klokken 05.59.

- Melder sa det trolig var sprukket et vannrør ved Kiwi på Grønland, sier Krokan, som legger til at årsaken til vannlekkasjen så langt ikke er lokalisert. Det skal ellers ikke være problemer i området på grunn av lekkasjen.

«Arbeidsuhell»
Utenfor Kiwi ble det jobbet iherdig med å samle opp vannet ved 07-tiden.

- Er det gamle rør som brister?

- Nei, dette kaller vi et «arbeidsuhell», det var mye verre for en halv time siden! Men det kommer til å bli glatt, sier tre ivrige menn til Nettavisen.

Ved 08-tiden har politiet kontroll på situasjonen og forteller at lekkasjen er tettet.

Det er minus ti grader i Oslo i morgentimene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.