Gå til sidens hovedinnhold

Storavis: Donald Trump rasende etter kommentar om helsen hans

Det har vært forvirring rundt presidentens helse i helgen - etter stabsjefens kommentar skal en rasende Trump ha sett seg nødt til å gå ut på Twitter.

I etterkant av en pressebrief med president Donald Trumps lege, Sean P. Conley, lørdag ettermiddag, skal det ha oppstått interne stridigheter rundt presidentens helse.

Stikk i strid med legenes positive budskap, uttalte nemlig stabssjef Mark Meadows at situasjonen har vært bekymringsfull.

- Presidentens helsetilstand var urovekkende fredag, og de neste 48 timene vil bli kritiske når det kommer til behandlingen, skal han ha uttalt til pressen utenfor Walter Reed-sykehuset.

Conley, på sin side, hadde da veldig nylig sagt at de var veldig fornøyde med presidentens utvikling, at Trump ikke hadde feber lenger, og at han hadde jobbet fra sykehuset lørdag formiddag.

- Rasende

I utgangspunktet ble kommentaren til Meadows meldt å være en anonym kommentar, men det ble raskt kjent hvem som hadde gitt den, da en video av Meadows sammen med pressen ble lagt ut på nettet.

Stabsjefen skal også ha uttalt at «vi ennå ikke er inne på en klar vei til bedring».

Dette skal ha fått presidenten til å se rødt, ifølge New York Times. Storavisen skriver at Trump skal ha blitt rasende, ifølge mennesker tett på situasjonen.

Noen timer senere gikk han selv ut på Twitter, og publiserte et innlegg der han skrev at han har det bra.

Trump svarte også med å legge ut en video natt til søndag norsk tid, som skal være spilt inn på et konferanserom på sykehuset.

Se hva Trump sa om egen tilstand videoen i vinduet under:

Les mer: Trump i ny video: - Et mirakel fra Gud

Det hvite hus har også sluppet to bilder som viser presidenten jobbe i et konferanserom på sykehuset.

Det ble også opplyst på lørdagens pressebrief at legene planlegger å behandle Trump med Remdesivir i fem dager framover. Søndag ettermiddag ble det også bekreftet nok en gang fra en av Trumps nærmeste at presidenten vil bli på sykehuset i noen dager til.

- Donald Trump kommer til å bli på Walter Reed en stund, selv om han vil tilbake på jobb, fordi presidenten føler seg veldig bra.

Fikk oksygenbehandling

Ved Det hvite hus ville de ikke si at Trump var tungpustet og måtte ha oksygen før han fredag ettermiddag ble overført til sykehus.

Samtidig melder både nyhetsbyrået AP og avisen New York Times via anonyme kilder at Trump hadde slitt med å puste og fikk oksygenbehandling i Det hvite hus før han ble sendt til sykehuset. Dette skal ha bidratt til avgjørelsen om å sende presidenten til sykehuset.

ALLTID OPPDATERT: Siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio

Trolig blir han på sykehuset i minst noen dager til, bare én måned før presidentvalget 3. november.

Etter at Trump og førstedame Melania Trump fikk påvist covid-19, ble det sagt at presidenten hadde milde symptomer.

- Av forsiktighetshensyn, og på anbefaling fra hans lege og medisinske eksperter, skal presidenten arbeide fra presidentkontoret på Walter Reed de neste dagene, opplyste pressesekretær Kayleigh McEnany.

Blir på sykehuset

Sean Dooley, som også er i Trumps legeteam, har fortalt at USAs president er under konstant observasjon.

Han vil likevel bli på sykehuset noen dager til, fordi legene ønsker å være på den sikre siden.

- Vi har undersøkt hans funksjoner når det kommer til hjerte, nyre og lever. Alle disse normale. Presidenten får heller ikke oksygentilførsel. Han har ikke vanskeligheter med å gå rundt eller puste. Han er også ved veldig godt mot, sa Dooley.

Remdesivir

Trump fikk sin første dose med Remdesivir fredag, og legene planlegger å behandle ham med legemiddelet i fem dager framover. Han har også fått en eksperimentell antistoff-blanding.

I Twitter-videoen Trump sendte ut lørdag kveld, forsvarte han sin opptreden og sa at han som president ikke hadde hatt noe annet valg enn å vise seg blant folk og fortsette valgkampen.

– Jeg må være der ute. Jeg kan ikke låse meg inne i et rom oppe og være helt trygg. Som leder må man konfrontere problemene, sa han.

Trump-administrasjonen har vært lite åpen om presidentens smitte, og det første man hørte om at Trumps nære medarbeider Hope Hicks var smittet, kom i mediene.

Les også: Minst sju fra dette arrangementet er smittet av koronaviruset. Nå hagler kritikken: - Helt idiotisk

Alvorlig utbrudd

Siden har det vist seg at det foregår et alvorlig koronautbrudd i Det hvite hus. Foruten Trump selv, hans kone Melania og Hicks er en rekke andre som har vært nær Trump den siste uken, smittet.

Blant dem er hans tidligere medarbeidere Kellyanne Conway og Chris Christie, valgkampsjefen Bill Stepien, lederen for Republikanernes nasjonalkomité Ronna McDaniel og tre senatorer – Mike Lee, Thom Tillis og Ron Johnson.

Mange av dem som har testet negativt, blant dem visepresident Mike Pence, Trumps datter Ivanka og hennes mann Jared Kushner, kan fortsatt teste positivt i dagene som kommer.

Les også: Frykter en tvilling-pandemi i Norge: – Det vil være ugreit, sier FHI-forsker (+)

Superspredersamling

Mange kan ha blitt smittet da 150 gjester var samlet tett sammen i Rosehagen og inne i Det hvite hus da Trump presenterte sin kandidat til høyesterett, Amy Coney Barrett, forrige lørdag.

Men mange kan også ha blitt smittet da de reiste med Trump på valgkamp i Minnesota og til presidentdebatten i Cleveland eller i andre møter med ham. Stort sett brukte ingen munnbind inne i Det hvite hus eller på presidentflyet.

Det er også kommet fram at Trump reiste til New Jersey for et pengeinnsamlingsmøte med mange givere torsdag, trass i at Hope Hicks hadde testet positivt for viruset samme morgen.

Valgkamp på hold

Som følge av virusutbruddet er mye av valgkampen satt på hold mens Det hvite hus driver smittesporing blant alle som har vært i kontakt med de smittede.

Selv om Trump i løpet av de neste dagene blir bedre og utskrives fra sykehuset, må han trolig holde seg isolert og i ro i minst ti dager framover.

Det betyr at han ikke kan drive valgkamp med de store massemøtene han trives med. Inntil videre fronter visepresident Mike Pence valgkampen, med reiser etter visepresidentdebatten onsdag til Arizona, Indiana og Florida.

- Jeg vil takke alle for den enorme støtten. Jeg skal til Walter Reed-sykehuset. Jeg tror jeg har det veldig bra, men vi må forsikre oss om at alt går som det skal. Førstedamen har det veldig bra. Tusen takk, jeg setter stor pris på det, og jeg skal aldri glemme det. Takk, sa Trump på et videoopptak som ble publisert på Twitter-kontoen, etter at han hadde reist med Marine One.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger