Gå til sidens hovedinnhold

Storavis stilte Tegnell til veggs - sammenlignet Sverige med Norge

Tegnell ble spurt om hvorfor en økning i dødstall var «uunngåelig» i Sverige, men ikke i Norge.

94 personer er rapportert døde med covid-19-smitte i Sverige siden fredag.

Over helgen er det også registrert 17.265 nye smittetilfeller. Totalen er nå oppe i 225.560, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

– I Sverige har vi veldig mange tilfeller per uke nå. Vi har en omfattende spredning. Mange regioner er hardt rammet, sier Tegnell.

– Det kan se ut som det begynner å flate seg ut, og det kan være en følge av de lokale tiltakene, men det er viktig å huske at vi har en omfattende spredning.

Hvorfor i Sverige - og ikke Norge?

En av dem som stilte Tegnell til veggs, og dro paralleller til Norge mot slutten av pressekonferansen, var en journalist fra den britiske storavisen Financial Times.

Se det hele øverst i saken.

– Du sa, jeg tror det var i forrige uke, at en økning i antall døde i Sverige var uunngåelig. Hvis jeg teller opp det som er blitt rapportert de siste 11 dagene, så har det vært 336 døde i Sverige. Det er mer enn Norge har rapportert gjennom hele pandemien. Hvorfor er det ikke uunngåelig i Norge, mens det er det i Sverige?

Tegnell svarte følgende:

– Dette handler om spredningen du har i samfunnet. Hvis du ser på europeiske land med mye spredning i hele samfunnet, som vi ser i land som Sverige og Storbritannia, som i Belgia, Nederland og Østerrike, til og med i Tyskland nå, så er trenden økende med tanke på antall døde. Dette er det vi ser i en pandemi, at når man har smitte i hele samfunnet, så er dødsfall, til en viss grad, uunngåelig - dessverre. Norge har så langt klart å begrense smitten i enkelte deler av landet, og det betyr så klart at en mindre del av befolkningen risikerer å bli smittet.

Se starten på tirsdagens pressekonferanse her:

Tegnell brukte pressekonferansen til å understreke hvor viktig det er å begrense smitten fremover:

– På grunn av de høye nivåene, og belastningen på helsevesenet som vi begynner å se, er det viktig å samarbeide for å flate ut kurven, sa Tegnell.

Ifølge Thomas Lindén fra Socialstyrelsen så er 441 av landets 1065 respiratorer nå tatt i bruk - 192 av de 441 pasientene er smittet med covid-19.

Ingen tegn på flokkimmunitet

På spørsmål fra Sveriges Radio om flokkimmunitet, og at hver tredje Stockholm-innbygger har testet positivt for antistoffer, svarer Tegnell følgende:

– Spørsmålet om flokkimmunitet er vanskelig. Vi ser ingen tegn på immunitet i befolkningen som bremser smitten akkurat nå.

Andelen som dør etter å ha vært innlagt på sykehus med covid-19 er mer enn halvert fra mars til oktober, viser tall fra Socialstyrelsen, ifølge Expressen. I mars var 20 prosent av de innlagte på sykehus døde etter 14 dager. I oktober hadde tallet falt til 8,7 prosent.

Vaksinespørsmål

TV4 spør om vaksinene som nærmer seg vil endre myndighetenes strategi:

– På kort sikt - nei. Det vil på lang sikt være en del av strategien, vaksinen er en viktig del av å beskytte sårbare grupper i samfunnet, sier Tegnell, men legger til at dette ikke vil skje før et stykke inn i neste år.

Til stede var statsepidemiolog Anders Tegnell, Thomas Lindén fra Socialstyrelsen og Svante Werger fra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

For en uke siden ble det forbudt med ansamlinger på over åtte personer i Sverige. Alt i helgen måtte svenske bargjester belage seg på at alkoholserveringen sluttet klokken 22.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken