Gå til sidens hovedinnhold

Storaviser: Det er et klimavalg i Norge

Norge har et økende press på seg, blant annet fra nabolandet vårt, skriver avis.

– Valget kunne stått og falt på hvordan den nåværende regjeringen har håndtert koronapandemien, skriver Financial Times i sin leder.

God som den har vært, etter europeisk standard, er det likevel noe annet som har blitt hovedfokuset, skriver storavisen:

– I stedet har valgkampen blitt omgjort til et klimavalg, etter at FN i sommer erklærte sine siste vitenskapelige funn som «kode rød for menneskeheten».

En rekke utenlandske medier skriver om et paradoks: Norge regner seg som et grønt land, med ren natur, ren strømproduksjon og storsalg av elbiler. Norge bidrar også stort økonomisk til kampen mot klimaendringer i utlandet. Men velstanden kommer fra olje- og gasseksport.

Dype splittelser

Det er dype splittelser i norsk politikk rundt temaet, skriver Financial Times.

– Frykten for hva utfasing av olje- og gassproduksjon vil koste når det gjelder strammere statsbudsjett og tapte arbeidsplasser i Nordsjøen er et ekko av andre lands motstand mot å droppe den billige, fossile kraftproduksjonen, legger de til.

Les også: KrF-kjenner: – Kommer de over sperregrensa, er Ropstad en vinner uansett

Valgsystemet med en lang rekke partier, som er vanlig i store deler av Europa, tvinger alle partiene til å ta klimaendringspolitikken på alvor. De klimabevisste partiene bidrar til å gjøre hele den norske politikken grønnere, mener avisen.

Saken fortsetter under avstemningen

Vi har gode forutsetninger for å lykkes med en overgang til det grønne her til lands, mener avisen:

– Takket være sin rikdom, industrielle erfaring og høye tillit er Norge godt rustet til å lykkes med dekarbonisering, men lærdommen fra denne valgkampen er at dette ikke gjør debatten rundt klimaendringspolitikken mindre opphetet. Den som blir kåret til valgvinner vil erfare at å finne politisk fred er enda vanskeligere enn å vinne valget – selv når man har en økonomi som andre regjeringer bare kan drømme om, avslutter lederen.

Les også: Abid Raja drapstruet: - Klart jeg kjenner på det

– Økende press

Også The Guardian spør seg om «oljegiganten Norge er klar for å bli grønne».

– Selv om målingene forutsier at sentrum-venstre-opposisjonen vil kaste den konservativ-ledede koalisjonen, er skjebnen til industrien som har gjort Norge til en av Europas mest velstående nasjoner langt fra forseglet, skriver den britiske avisen, og legger til:

– Norge har et økende press på seg for å etterligne nabolandet Danmark, som avslutter letingen etter fossilt brensel og som har som mål å stoppe all produksjon innen 2050. Danmark planlegger også en massiv investering i bærekraftig strømproduksjon, skriver The Guardian.

Les også: Nina Jensen om norsk oljekutt: - Det kommer til å ta tid, være smertefullt og kostbart

Time: – Norges oljeavhengighet går til valg

– Fossile brennstoffer hjalp Norge på veien fra en stabil, men liten fiske- og tømmerøkonomi til en av verdens rikeste og mest progressive velferdsstater. Nå tvinger klimaendringene landet til å vurdere slakt av pengekua si, skriver det amerikanske nyhetsmagasinet Time.

– Norges oljeavhengighet går til valg, skriver de.

Ikke uventet går nordiske medier noe mer i detalj i sine beskrivelser av stortingsvalget. «Han var talk of the town i Norge, fram til han gikk i en felle», skriver danske Politiken om Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, og henviser til at Senterpartiets oppslutning har falt etter at Vedum erklærte seg som statsministerkandidat.

Om statsminister Erna Solberg (H) skriver avisa at hun «var kjempepopulær, fram til hun brøt sine egne koronaregler».

– Sveriges koronahåndtering er en betent debatt i det norske valget, rapporterer TV4.

Svenska YLE skriver på sin side om fattigdom i Norge og peker på at mange nordmenn mener ulikhet er den viktigste saken i valget.

Nedgang i produksjon

Bloomberg omtaler også oljedebatten i forbindelse med valget. De viser til at produksjonen allerede fra midten av 2020-tallet vil gå nedover, ifølge prognoser fra Oljedirektoratet.

– De to største partiene i landet støtter fremdeles 40 milliarder-industrien, skriver finansavisen Bloomberg.

– Selv om Arbeiderpartiet avsetter den konservative regjeringen, noe meningsmålinger tilsier at de vil, er realiteten at endringer i olje- og gasspolitikken bare kan skje hvis mindre partier får nok støtte, legger avisen til.

Rekordmange nordmenn har i år forhåndsstemt, vel 1,6 millioner stemmeberettigede – noe som er over fire av ti nordmenn. Mandag kveld klokken 21 kommer den første prognosen fra Valgdirektoratet som er basert på alle forhåndsstemmene som er blitt telt opp.