*Nettavisen* Nyheter.

Storbank setter opp renten

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Gjør boliglånene dyrere.

21.05.10 18:28

Nå setter storbanken Nordea opp renten for innskudd på sparekonti og boliglån.

Banken forklarer rentehevingen med at prisen bankene betaler for penger har økt de siste ukene, konkurransesituasjonen og Norges Banks begrunnelse for og økning av styringsrenten på rentemøtet 5. mai 2010.

- I lys av Norges Banks beslutning på rentemøtet og utviklingen i pengemarkedsrentene har Nordea besluttet å justere opp rentene på sparekonti og boliglån. Beste innskuddsrente på Kapitalkonto blir 2,90 prosent og beste boliglånsrente 3,15 prosent, sier konserndirektør og leder for bankvirksomheten i Norge Anne Stärk-Johansen i en melding.

Sommerlig økning
Rentene for innskudd på Kapitalkonto fra en halv million øker med 0,20 prosentpoeng. Rentene for boliglån til Fordel Pluss-kunder over to millioner kroner øker med 0,10 prosentpoeng.

Etter endringen er nominell rente 3,15 prosent på et boliglån på to millioner kroner til Fordel Pluss-kunder innenfor 80 prosent av verdigrunnlaget. Fordel Pluss-kunder vil få 2,90 prosent rente på innskudd fra 500.000 kroner på Kapitalkonto.

Renteendringen skjer med virkning fra 14. juni for nye lån, og fra 1. juli for innskudd og eksisterende lån til personkunder.

Kun ett rentehopp
De fleste økonomer tror nå på kun ett nytt rentehopp fra Norges Bank i år, noe som vil tilsi at Norge får en styringsrente på 2,25 prosent ved utgangen av året.

Torsdag var nye tall for den økonomiske utviklingen i Norge ute, og de styrket argumentet for at det vil ta tid før det kommer nye rentehopp.

Bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge økte med 0,1 prosent i første kvartal 2010.

Tallene er klart svakere enn ventet og klart lavere enn det Norges Bank har i sine forutsetninger når de setter nivået på styringsrenten. På forhånd ventet nemlig et samlet analytikerkorps i snitt en vekst i Fastlands-Norge på 0,5 prosent. Det samme trodde Norges Bank på.

Fasiten viste seg å være lavere enn noen hadde ventet på forhånd, en BNP nede på 0,1 prosent i første kvartal. Tallene vil styrke argumentet om at Svein Gjedrem ikke har noen hast med å heve renten i Norge. Hvis det skal skje må nok BNP stige langt mer.

- Klart svakere enn ventet. Nytt argument for å senke rentebanen og utsette rentehevinger, noe markedet allerede har tatt høyde for, meldte seniorøkonom Knut A. Magnussen hos DnB NOR Markets.

Les mer: Ferske tall kan senke rentehopp

Pengemarkedsrenten NIBOR har steget fra 2,48 prosent fra utgangen av april til 2,61 på torsdag.

NA24 hadde først tittelen: Første bank ute med rentehopp, det er nå endret da Gjensidige Bank kom med et sært rentehopp.

Les mer: Er dette tidenes rareste rentehopp?

Både DnB Nor og SpareBank 1 SR-Bank satte opp sine renter før rentemøtet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.