RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storbank spår dollar-kollaps

Sist oppdatert:
Dresdner Kleinwort Wassersteins strateg James Montier spår kraftig dollarfall. Les hvordan du bør skjerme investeringene dine
I ett notat fra meglergiganten Dresdner Kleinwort Wasserstein advares det mot videre fall i dollaren.

Strategen James Montier er ikke positiv til verdens ankervaluta, og mener markedet har fokusert for mye på at dollaren har svekket seg mot euro. Siden toppen til dollaren i 2002 har markedet blitt mer og mer opptatt av at dollaren er svak.

Målt i den handelsvektende dollaren så er dollaren ned 19 prosent siden 2002, mens målt med den reelle – og ikke bare nominelle valutakursen – er dollaren ned "bare" 12 prosent i samme periode. Dette er ikke nok, mener Montier.

Enormt pengebehov

Tar man i betraktning den enorme gjelden USA har bygget opp, og det underskuddet USA har på budsjettet, som nå nærmer seg 6 prosent av bruttonasjonalprodukt, så er dollaren nærmere 60 prosent overvurdert mot en bred gruppe valutaer.

- Optimistene argumenterer for at asiatiske sentralbanker vil fortsette å finansiere ubalansen. Men, offisielle kilder dekker allerede halvparten av gapet. Europa står alene og ser på at dollaren depressierer mot sin valuta. Samtidig suger USA til seg 83 prosent av verdens totale overskuddssparing, skriver Montier i rapporten iMarkedet har fått tilgang til.

Han skriver videre at USA trenger rundt 55 milliarder dollar hver eneste måned, eller 1,9 milliarder dollar hver eneste dag, for å dekke inn sine underskudd på budsjettet. Noe må gi etter – enten må dollaren falle ellers må dette enorme behovet for penger falle.

Den gemene hop kan ha rett

Montier slår også tilbake mot de som mener at siden alle nå hater dollaren, og at alle har et meget negativt syn på valutaen, så burde man begynne å kjøpe. Dette ut fra tanken om å gjøre det motsatte av det markedet gjør.

Rett nok, mener Montier, er antallet spekulanter med "Short-interesser" i dollaren er enorm. Man må mange år tilbake for å finne tilsvarende mange kontrakter som tilsier et negativt dollarsyn.

Men bare 15 prosent av markedsvolumet i valutamarkedet representeres av tradere og spekulanter, majoriteten består av banker, sentralbanker og kommersielle selskaper.

Dersom det kommer rally i dollaren vil det med andre ord være gode muligheter for å benytte anledningen til å selge – i likhet med rally i aksjer når markedet er i en lengre nedadgående trend.

Hva bør da investorer plassere kapitalen i, for å beskytte seg mot den varslede nedgangen i dollar? Montier skriver i rapporten at for amerikanske, eller dollarbaserte, investorer vil europeiske obligasjoner være et godt instrument.

- Europeere vil oppleve det samme som John Connally (Richard Nixsons finansminister) observerte: "Dollaren er vår valuta, men deres problem." Da vil obligasjoner og defensive aksjer være et godt sted å være mens den europeiske sentralbanken lar euroen stige og korsfeste veksten, skriver Montier. Et alternativ er å kjøpe asiatiske aksjer med valutasikring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere