Gå til sidens hovedinnhold

Storberget bekreftet «hijabkuppet»

Justisminister Knut Storberget innrømmer at departementet fattet hijabvedtak før han selv hadde konkludert i saken.

Samtidig gjorde han full retrett i hijabsaken - politiets uniformsreglement blir ikke endret.

- Vi har i dag besluttet å ikke gå videre med en slik endring. Det har ikke vært noen enkel sak, sa Knut Storberget på pressekonferansen fredag. Justisminister Knut Storberget hadde avbrutt vinterferien for å svare for seg i «hijabsaken».

4. februar i år la Justisdepartementet ut en melding om at det er besluttet at uniformsreglementet skal endres, slik at politikvinner kan bære hijab. Beslutningen utløste en politisk storm.

Visste ikke
Fredag måtte Storberget innrømme overfor pressen at han ikke hadde kommet til noen konklusjon i saken da dette skjedde, og innrømmet derved at andre i departementet hadde kommet ham i forkjøpet. Slik bekreftet han NRKs avsløring om at han faktisk ikke var informert om departementets vedtak.

Men Storberget ville ikke si noe om hvem som har gjort hva i departementet - det han gjentatte ganger kalte «prosessen»:

- Jeg tar ansvaret for det som har skjedd. Det er jeg som har det politiske og konstitusjonelle ansvaret.

- Tar kritikk
10. februar gjorde Justisdepartementet retrett i saken, slik det går fram av meldingen på departementets hjemmeside.
- Jeg tar kritikk for prosessen i denne saken, sa Storberget.

Han innrømmet at prosessen rundt debatten skulle vært grundigere, og at vedtaket skulle ha blitt forankret i regjeringens partigrupper Stortinget. Samt at politiets organisasjoner skulle ha vært hørt i saken. Også i forbindelse med blasfemisaken, som også gjaldt Storbergets departement, gjorde regjeringen fort kort tid siden full retrett. Da ble regjeringen kritisert for å fatte bestemmelser i lukkede rom, uten demokratisk behandling.

- Er det et demokratisk underskudd i Justisdepartementet og har dere lært noe av hijab- og blasfemisaken? spurte Nettavisen.

- Nei, vi har ikke noe demokratisk underskudd. Og ja, vi har lært av denne saken, svarte Storberget.

Han poengterte at hijab i politiuniformen aldri har vært et hovedpoeng for departementet. Vedtaket var tenkt som et ledd i å bedre rekrutteringen til Polithøgskolen.

- Derfor har jeg bedt Politidirektoratet om å fortsette med å komme med tiltak som kan bedre rekrutteringen blant minoritetsgrupper, sa Storberget under pressekonferansen.

- Ingen kommentar
- Det er mitt ansvar og mitt ansvar alene. Derfor ønsker jeg ikke å gå inn på disse prosessene, sa Storberget.

Sent torsdag kveld pågikk det hektisk møtevirksomhet i Justisdepartementet. En av dem som deltok i møtet var politisk rådgiver Hadia Tajik (Ap), ifølge TV 2.

Les også: Hadia Tajik ødelegger for oss alle

Onsdag avslørte NRK at Tajik og statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet offentliggjorde vedtaket om å tillate hijab i politiet, uten at sjefen, justisminister Knut Storberget, visste noe om det.

Da Tajik torsdag ble konfrontert med at nyheten om at hun har gått bak Knut Storbergets rygg i saken er en grov påstand, så svarte hun ganske enkelt:

- Ja, jeg registrerer påstanden.

Da Storberget møtte pressen fredag, var det tydelig at han vernet om sin egen rådgiver og statssekretær, og at han tok hele ansvaret selv for det han kalte dårlig «prosess» innad i justisdepartementet.

Les også: - Når katten er borte, danser musene...
Les også: - Hadia Tajik ødelegger for oss alle

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken