RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Storberget gråt da han snakket om 22. juli

Sist oppdatert:
En tydelig rørt Storberget takket Stoltenberg og sine medarbeidere.

JUSTISDEPARTEMENTET/OSLO (Nettavisen): Etter dagens endringer i regjeringen, ble det nøkkeloverrekkelse mellom avtroppende justisminister Knut Storberget og hans etterfølger Grete Faremo.

I et improvisert lokale i Nydalen møtte Knut Storberget et samlet pressekorps. Den avgåtte justisministeren fortalte at han ønsker mer tid til familien.

Stolt av medarbeiderne
Når Storberget begynte å prate om 22. juli tok følelsene overhånd.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle oppleve å lede et departement i en slik situasjon, fortalte han tydelig berørt av de tragiske hendelsene tidligere i år.

Samtidig roset han sine medarbeidere for arbeidet under og etter 22. juli.

- Jeg er mektig imponert over arbeidet som ble lagt ned og er overbevist om at det videre arbeidet vil bli svært godt ivaretatt av Grete Faremo, sa han.

Samtidig benyttet Storberget anledningen til å takke Jens Stoltenberg for god ledelse de siste seks årene.

- Jeg har hatt en fantastisk sjef og leder de siste seks årene. Jeg ønsker regjering og den nye justisministeren lykke til, fortalte Storberget.

Les også: Endringer i regjeringen

Møtt mye motbør
- Det er ingen tvil om at Storberget har vært i hardt vær, både når det gjelder overfallsvoldtekter og terroraksjonene 22. juli. Hvis han hadde holdt ut ett år, tror jeg han ville hatt en høyere standing enn i dag, sa valgforsker Anders Todal Jenssen til Nettavisen tidligere i dag..

Tiden som justisminister har ikke alltid vært like lett for Storberget.

Han har møtt mye motbør for håndteringen av terrorangrepene 22. juli, og senest i går (torsdag) måtte han tåle kritikk for sin redegjørelse av angrepene på Stortinget.

Han har også vært hardt presset når det gjelder overfallsvoldtektene i Oslo.

Les også: Her får han nøkkelen

Ble sykmeldt i 2009
Dette er imidlertid ikke første gangen Storberget har vært ute i hardt vær.

I februar 2009 ble han sykmeldt på grunn av tung arbeidsbelastning.

Storberget fikk «en fysisk reaksjon på tung arbeidsbelastning over tid» og ble innlagt på sykehus.

Den gang var justisministeren ute i hardt vær blant annet i forbindelse med den såkalte hijabsaken og blasfemisaken.

Han var også under press fordi han ville utvide åremålet til politidirektør Ingelin Killengreen.

Storberget kom tilbake på jobb etter fire uker. På pressekonferansen da han kom tilbake, sa han følgende:

- Jeg har vært sliten helt siden jul. Onsdagen da jeg ble lagt inn på sykehus var en helt vanlig dag, men jeg følte meg dårlig hele dagen. Jeg ba om å bli kjørt hjem tidlig. Da jeg kom hjem, ble jeg kvalm, og jeg besvimte hjemme. Begge barna og kona var til stede, og vi ble alle engstelige. Deretter ble jeg ble kjørt til Aker sykehus med ambulanse for observasjon og utredning, fortalte Storberget under pressekonferansen.

Storberget avviser på fredag overfor Dagbladet at hans helsen er årsaken til at han nå går av.

- Jeg har helt utmerket helse. Nå vil jeg hjem til familien, sier Storberget

LES OGSÅ:
- Har vært i hardt vær

Knut Storberget går av
Kongen har i statsråd i dag etter søknad gitt statsråd Knut Storberget avskjed i nåde. Statsråd Grete Faremo overtar ledelsen av Justisdepartementet, mens statssekretær Espen Barth Eide er utnevnt til statsråd og sjef for Forsvarsdepartementet.

Endringer i regjeringen
For å sikre at Norge kan møte de risiko- og sårbarhetsutfordringer samfunnet står overfor, skal Justis- og politidepartementets ansvar for samfunnets sikkerhets- og beredskapsfunksjoner i fredstid tydeliggjøres og styrkes. Departementets rolle som pådriver for at andre departementer og offentlige virksomheter er bevisste på og følger opp sitt beredskapsansvar, vil også bli styrket.

Vil bedre krisehåndtering
Videre skal den interne organiseringen gjennomgås for å bedre departementets evne til krisehåndtering. Departementet vil i denne forbindelse bli tilført økte ressurser. For å synliggjøre disse endringene er det i dag besluttet at Justis- og politidepartementet fra 1. januar 2012 endrer navn til Justis- og beredskapsdepartementet.

Forsvarets bistand til det sivile samfunn vil bli et viktig tema i arbeidet med kommende langtidsplan for Forsvaret og melding til Stortinget om samfunnssikkerhet. De to nye statsrådene vil arbeide nært sammen om dette.

Espen Barth Eide kommer fra en stilling som statssekretær i Utenriksdepartementet. Han har tidligere vært statssekretær i Forsvarsdepartementet.

Departementet endrer navn
Statsminister Jens Stoltenberg meldte også at Justis- og politidepartementet fra 1. januar 2012 endrer navn til Justis- og beredskapsdepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere