Gå til sidens hovedinnhold

Storberget savnet økning av trusselnivået

Daværende justisminister Knut Storberget (Ap) reagerte på at PST ikke hevet trusselnivået i Norge før 22. juli.

Forklaringen som Storberget avga for 22. juli-kommisjonen, ble torsdag kveld nedgradert og offentliggjort av Kulturdepartementet. Også seks andre og tidligere graderte forklaringer avgitt til kommisjonen ble nedgradert.

I den 28 sider lange forklaringen til kommisjonen går det blant annet fram at Storberget gjennom sin hyppige kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde problemer med å forstå hvordan etaten vektla terrortrusselen mot Norge. Mens PST på den ene siden trakk fram at det var større risiko for at et angrep kunne skje, så ville de likevel ikke heve trusselnivået. Som politiker ville justisministeren heller ikke overprøve PSTs faglige skjønn.

- Personlig var han usikker på hvor man sto, og stilte spørsmål om hvorfor ikke trusselnivået ble hevet. Han kan ikke erindre om PST anga sannsynlighetsgraden for et eventuelt terrorangrep. Han syntes det var en vanskelig diskusjon, står det i referatet fra 22. juli-kommisjonen.

Storberget var sittende justisminister da terrorangrepet rammet 22. juli og den statsråden som hadde størst formelt ansvar for beredskapsarbeidet mot terrorangrep i Norge. Han trakk seg fra ministerposten 11. november i fjor.

(©NTB)

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley