RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storberget stopper romavlytting

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Nå gir justisministeren ordre om å rydde opp i praksisen.

Tirsdag gikk det en formell instruks fra regjeringen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om «straks å suspendere eventuelle pågående forebyggende romavlyttingssaker av privat bolig som det er gitt tillatelse til å iverksette og heller ikke fremme nye begjæringer om bruk av slik metode», skriver Aftenposten.

Bakgrunnen er at det regjeringsoppnevnte Metodekontrollutvalget nylig fastslo at PSTs romavlytting og ransaking av private hjem uten at noe kriminelt har skjedd, er i strid med Grunnloven. Storberget sier at når et så tungt utvalg gir et så klart råd, er det naturlig at det følges opp.

- Romavlytting er det mest inngripende tvangsmiddelet vi har. Det må ikke hefte noen tvil verken om hjemmel eller forholdet til menneskerettighetene, sier Storberget.

- Jeg mener dessuten at vi kan forebygge terror og alvorlig kriminalitet tilfredsstillende gjennom andre metoder som spaning, bruk av informanter og så videre.

Selv om det formelt sett kun er Høyesterett som kan fastslå grunnlovsstrid, tyder mye på at Stortinget nå vil endre terrorlovgivningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere