Gå til sidens hovedinnhold

Storberget vil sende hjem sigøynertiggere

Oslo (NTB): Justisminister Knut Storberget (Ap) vil bruke norske EØS-millioner på å motivere bulgarske og rumenske sigøynerne til frivillig hjemreise

Flere titall personer fra disse landene livnærer seg ved å tigge penger på gaten i norske byer, eller gjennom omfattende vinningskriminalitet.

Justisministeren reiste tidligere i år til Romania for å spørre hvordan de kunne ta større ansvar for å hente hjem sine landsmenn.

- Norge ønsker at en større del av de millionene vi pumper inn i EU, skal brukes slik at de fattigste landene blant annet skal kunne gi romanifolket et alternativ til nasking og menneskehandel, sier Storberget til Aftenposten.

Han ønsker at Romania og Bulgaria skal søke midler fra EU. Pengene kan brukes til å sikre folk tak over hodet når de frivillig velger å reise hjem.

En lovendring gjør det nå kriminelt å organisere og tjene penger på tigging, men ingen skal hittil være tiltalt eller dømt etter denne paragrafen. Hittil i år har sju familiegrupper fått fengsel i opp til halvannet år for omfattende tyverier av lommebøker og butikktyverier i Oslo, Akershus, Buskerud og Vestfold.

Ifølge Aftenposten står disse gruppene bak minst 1.200 kriminelle forhold siden februar i år. (©NTB)

Reklame

Slik får du godt internett på hytta