Det første som møtte politiet da de rykket ut til brannen, var svart røyk og et voldsomt gnistregn over nedre del av Risør sentrum, sa innsatsleder Odd Holum i Agder politidistrikt på en pressekonferanse om brannen onsdag.

Tre bygg ble totalskadd, mens et fjerde bygg har fått begrensede skader. I tillegg ble flere evakuert og minst tre familier er blitt husløse.

– Det var nokså kaotisk da vi kom dit. Vi måtte bryte oss inn i flere leiligheter for å vekke folk og få dem ut. Det var nok en dramatisk opplevelse for dem som bor der, sier Holum.

Brannvesenet fryktet lenge at brannen skulle spre seg, og jobbet på spreng for å forhindre spredning i morgentimene onsdag.

Klokken 09.25 opplyste politiet om at de hadde kontroll på brannen.

Les også: Varmesøkende kamera kan ha reddet Risør fra katastrofe

Det er tre bygg som er rammet og det er et stor apparat som jobber med etterslukkin. Det er tett trehusbebyggelse i området, og det var et eldre trehus det begynte å brenne i.

Det er tett trehusbebyggelse i området, og det var et eldre trehus det begynte å brenne i.

Operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt opplyste onsdag morgen om at politiet har kontroll på beboerne som er registrert på adressene der det brenner.

– Det er ingen som er savnet, og det er ikke meldt om noen skadde, sier Odde til NTB.

Har opprettet krisesenter

Rundt 25–30 mennesker ble evakuert etter brannen i Storgata i Risør onsdag morgen.

Ordfører Per Kristian Lunden dro rakst til Risør sentrum da han fikk meldingen om brannen. Han forteller at byen er sterkt berørt av hendelsen.

– Det preger byen veldig sterkt nå. Den store frykten vi har, er brann som sprer seg, sier ordføreren.

Kommunen etablerte krisesenter slik at de evakuerte ble godt ivaretatt.

- 25–30 personer er på det gamle rådhuset i sentrum. Der er det varmt og godt, og vi har kaffe, mat og ulltepper hvis noen trenger det, sa Risør-ordføreren til NTB onsdag morgen.

Lunden forteller at flere ble vekket av sirener, og at noen kjente sterkt røyklukt og hørte flammene før de kom seg ut. Han setter samtidig pris på den omtanken flere av de berørte viste for naboer da brannen brøt ut. Flere banket på hverandres dører og hjalp hverandre ut.

– Risør er en av Nordens og Europas best bevarte helhetlige trehusbyer, så vi har ingen hus å miste, forteller han.

Skal ha startet i et vaskeri

Brannvesenet har jobbet på spreng for å få kontroll på brannen i morgentimene onsdag. De slet lenge med å få kontroll over brannen.

Brannen oppsto i et næringslokale i sentrum, hvor det også er en god del privatboliger.

Ifølge kilder på stedet begynte det å brenne i vaskeriet i Storgata, skriver Aust-Agder Blad.

Fått bistand

Det lokale brannvesenet har fått bistand av mannskaper fra Kragerø, Tvedestrand, Gjerstad, Vegårshei og Arendal.

Til VG sier vaktleder ved 110-sentralen i Agder, Anders Thorbjørnsen, at de fikk melding om brannen via et varmesøkende kamera i området.

Politiet meldte om brannen i utkanten av sentrum i byen klokken 4.45.