Storbritannias statsminister Boris Johnson skal mandag presentere regjeringens plan for en ny runde med restriksjoner i møte med smittespredningen som særlig rammer Nord-England hardt. Restriksjonene kommer i tre nivåer.

Liverpool er blant byene som blir plassert i den strengeste tiltakskategorien, melder fjernsynskanalen ITV.

Stort sett alle områder i Storbritannia opplever nå en økning i smittetall, opplyser myndighetene.

Les også: Slår full smittealarm i ni franske byer

Det ligger nå flere koronapasienter på britiske sykehus enn det gjorde før landet ble nedstengt i mars. Utviklingen er særlig bekymringsfull i Nord-England, der det meldes om stadig flere smittetilfeller i byer som Liverpool, Manchester og Newcastle.

– Antallet smittede øker dessverre, og det samme kommer dødstallet til å gjøre, sier det engelske helsevesenets leder Stephen Powis.

Stenger puber og treningssentre

Nedstengingen som nå varsles vil variere avhengig av hvor du bor i England. I Liverpool blir det full nedstenging av virksomheter som treningssentre og puber, opplyste Liverpools borgermester Steve Rotherham mandag formiddag. Restriksjonene, som blir møtt med skepsis hos lokale myndigheter, er ventet å gjelde for en måned før de skal revurderes.

Liverpool har nå ett av de høyeste smitteratene i landet, med over 600 tilfeller per 100.000 innbyggere.

- Vi forsøkte å argumentere for at vi ikke skulle settes i kategori 3, men på grunn av smittetallet og antall sykehusinnleggelser, var det ikke noe vi fikk gjennomslag for, uttaler Rotherman til ITV.

Storbritannia har så langt 603.716 smittetilfeller og 42.825 koronadødsfall, ifølge de siste tallene fra det europeiske smittevernbyrået ECDC mandag. Storbritannia er landet med flest koronadødsfall på denne statistikken fulgt av Italia, Spania og Frankrike (Se tabell).

Insidenstallet for nye smittetilfeller i Storbritannia er mandag 253,2 smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager. For en uke siden var dette tallet 163,1.

Storbritannia har så langt i pandemien 603.000 smittetilfeller, viser tall fra den britiske regjeringen.

Nyhetsstudio: Siste nytt om koronapandemien

De nye tiltakene blir presentert for de folkevalgte i Underhuset mandag ettermiddag. Statsminster Boris Johnson er ventet å tale klokka 16.30 norsk tid, melder Sky News.

Følg livesendingen fra det britiske parlamentet her

Tabell: Slik er smittetrykket i EU, EØS og Storbritannia.

- Før året er omme

Målet for regjeringen er restriksjoner som skal bringe viruset under kontroll før året er omme, helst før jul, sier et regjeringsmedlem, kulturminister Oliver Dowden, til Sky News.

Særlig i Nord-England har det vært en kraftig økning i koronatilfeller den siste tiden, og det er ventet at Boris Johnson vil presentere et tretrinnssystem for nedstenging.

I de verst rammede områdene vil puber og treningssentre måtte stenge og all ikke-nødvendige reiser forbys. Restauranter og puber som tilbyr måltider vil få holde åpent, ifølge Sky News.

I dag må alle restauranter og puber stenge klokka 22. Det spekuleres også på om det kan bli lagt ned forbud mot at medlemmer fra ulike husstander samles, også utendørs.

Frykter presset på helsevesenet

En ny nasjonal nedstenging kan heller ikke utelukkes dersom antall sykehusinnleggelser fortsetter å øke, påpeker Peter Horby, en av landets fremste smitteverneksperter, overfor BBC.

Frykten er at helsevesenet igjen skal bli overveldet i landet som har registrert flest koronadødsfall i hele Europa.

Smittetallet øker i hele England, men storbyer som Newcastle, Liverpool, Manchester og Nottingham i nord er spesielt hardt rammet. De tre sistnevnte har registrert over 500 smittetilfeller per 100.000 innbyggere den siste tiden og er nesten på nivå med Madrid og Brussel.

For hele Storbritannia er tallet under 250, mens enkelte landlige strøk øst i England har færre enn 20 tilfeller per 100.000 innbyggere.

Derfor har de nasjonale tiltakene fått følge av lokale grep flere steder. I Skottlands to største byer, Glasgow og Edinburgh, har puber vært stengt i over to uker.

Over hele Europa, inkludert Storbritannia, har det vært kraftig smittespredning de siste ukene etter gjenåpning av store deler av økonomien samt skoler og universiteter.

Vippepunkt

Storbritannia er ved «et vippepunkt likt der vi var i mars», ifølge Englands assisterende helsedirektør Jonathan Van-Tam.

– Men vi kan forhindre at historien gjentar seg hvis vi alle sammen handler nå, sier han.

Storbritannia rapporterte søndag 65 nye koronadødsfall, og det offisielle dødstallet fra pandemien er nå 42.825.

Samme døgn ble det registrert nesten 12.900 nye smittetilfeller, 2.300 færre enn dagen før. Smittetallet R anslås nå å ligge på mellom 1,2 og 1,5.