Gå til sidens hovedinnhold

Storbritannia risikerer milliardkrav fra iransk bank

London (NTB-Reuters): Vestens sanksjoner mot Iran har fått et kraftig tilbakeslag etter en kjennelse i britisk høyesterett.

Onsdag slo retten fast at den britiske regjeringen ikke hadde rett til å pålegge Irans største privatbank, Bank Mellat, sanksjoner etter påståtte forbindelser til Teherans atomprogram.

Ifølge høyesterettsdommer Jonathan Sumption var den britiske regjeringen «vilkårlig», «irrasjonell» og «ute av proporsjoner» da den valgte Bank Mellat for slike sanksjoner.

Kjennelsen åpner for at den iranske banken kan saksøke Storbritannia for skadene de har påført dem. Ifølge nyhetsbyrået Reuters vurderer banken et erstatningskrav på over 500 millioner pund, tilsvarende i underkant av 4,5 milliarder kroner.

Den såkalt «Bank Mellat»-saken er bare én av 50 lignende saker som skal opp i EUs to høyeste domstoler, og disse sakene sørger for en usikker framtid for Europas sanksjoner mot Iran.

USA følger sakene tett, etter som de er avhengig av Europas støtte for lykkes i å kutte Irans forbindelser til den globale økonomien, slik at atomprogrammet tømmes for midler. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis