Nedtrappingen av koronatiltak i Storbritannia, som var varslet 21. juni, blir utsatt i opptil fire uker, til senest 19. juli, sier statsminister Boris Johnson.

Beslutningen er tatt som følge av økt spredning av den såkalte deltavarianten av koronaviruset. Smittesituasjonen vil bli løpende vurdert, opplyste Johnson på en pressekonferanse mandag. Smittespredningen i Storbritannia har økt jevnt siden midten av mai. 90 prosent av alle som nå får påvist smitte, er smittet av denne varianten.

Les også: Britisk helseforetak: Deltavarianten 60 prosent mer smittsom

Statsministeren opplyser at antall tilfeller stiger med rundt 64 prosent i uka. I de hardest rammede områdene dobles nå smittetallene ukentlig. Ekspertene fryktet at å gå videre med den planlagte gjenåpningen fra 21. juni kunne ha ført til en skarp stigning i smittetallene og et uhåndterlig press på helsevesenet NHS.

– Det er fornuftig å vente litt til, sa Johnson.

Storbritannia har kommet langt i vaksineringen, men fortsatt er det mange som ennå ikke er fullvaksinert. Johnson sier ifølge BBC at han har som mål å ha to tredeler av den voksne befolkningen fullvaksinert innen 19. juli.

Det er nå registrert nærmere 128.000 koronarelaterte dødsfall i Storbritannia, noe som tilsvarer 188 per 100.000 innbyggere. I Norge er det til sammenligning registrert 14 dødsfall per 100.000 innbyggere.