*Nettavisen* Nyheter.

Storbritannias frykter en bølge nummer to - lokale utbrudd i 30 byer

Helseminister Matt Hancock under et regjeringsmøte 21. juli i år.

UTTRYKKER BEKYMRING: Helseminister Matt Hancock og statsminister Boris Johnson under et regjeringsmøte 21. juli i år. Nå advarer de for en andre koronabølge i Storbritannia etter lokale utbrudd flere steder. Foto: Simon Dawson (Pa Photos)

Flere steder i Storbritannia rapporterer om raskt stigende smittetall.

30.07.20 16:37

- Jeg er redd vi begynner å se tegn på en andre bølge i pandemien, advarte Storbritannias statsminister Boris Johnson under et besøk i North Yorkshire torsdag med henvisning til utviklingen i flere land i Europa.

Smitteutviklingen i Europa gjør at norske myndigheter fraråder reiser til Belgia fra 1. august og at Folkehelseinstituttet varsler at land som Tsjekkia, Sveits, Østerrike og Frankrike kan bli fjernet fra grønn liste raskt.

Også i Storbritannia er det urovekkende smittetall flere steder.

Både Johnson og Storbritannias helseminister Matt Hancock uttrykker bekymring for en andre smittebølge, melder Sky News.

Matt Hancock sier en «andre bølge har nådd Europa» og at Storbritannia må gjøre alt som er mulig for å hindre at den også treffer der.

- Det er noe som bekymrer meg, og det bekymrer meg fordi jeg kan se at det kommer, sier han.

- Faren ikke over

Boris Johnson sier at tallene for Storbritannia viser at det går rett vei i Leicester, den første byen der lokal nedstengning ble nødvendig, men at man ikke kan utelukke en «ødeleggende bølge nummer to» også i Storbritannia.

Klikk på bildet for å forstørre. Prime Minister Boris Johnson using antiseptic hand gel during a visit to North Yorkshire Police headquarters, Northallerton.

Prime Minister Boris Johnson using antiseptic hand gel during a visit to North Yorkshire Police headquarters, Northallerton. Foto: Charlotte Graham/daily Telegraph (Pa Photos)

- Vi må ikke narre oss selv og tro at faren nå er over. Det er det ikke, understreket statsministeren torsdag ifølge Sky News.

30 steder rundt om i Storbritannia gir smittetallene grunn til økende bekymring.

Stedene med det høyeste smittetrykket nå (smittetall per 100.000 innbyggere i parantes) er Blackburn/Darwen (85,3), Leicester (57,7), Oldham (53,1), Bradford (44,9) og Trafford (39,3). Calderdale, Rochdale og Sandwell ligger også høyt.

Her «koker det», sa Boris Johnson.

Skjerper karanteneregler

Myndighetene i Storbritannia varslet torsdag en innskjerping av karantenereglene med krav om at de med symptomer skal i isolasjon i 10 dager i stedet for sju. De som har vært i nærkontakt med noen som har testet positivt for covid-19 må fortsatt tilbringe 14 dager hjemme.

Vil gi leger WhatsApp

Hancock har også varslet tiltak for å forenkle byråkratiet og åpne for at helsevesenet skal kunne ta snarveier i kampen mot pandemien.

Et av tiltakene vil være at leger skal kunne bruke chattetjenesten WhatsApp i kontakten med pasienter. Helseministeren ber byråkratene i det nasjonale helsevesenet (NHS ) bidra i en idedugnad om hvordan tjenestene kan effektiviseres, skriver The Telegraph.

Les også: FHI: Fortsatt håndvask og avstand i to-tre år

Høy overdødelighet under pandemien

En britisk analyse av dødelighet uansett årsak i Europa under koronapandemien viser en ekstraordinær stigning, langt over det vanlige snittet i årene 2015 til 2019, i flere land.

I første halvdel av 2020 var det England som kunne vise til den høyeste overdødeligheten, mens det var Nord-Italia som hadde det største avviket totalt, 847,7 prosent over snittet, viser rapporten fra Office for National Statistics.

Klikk på bildet for å forstørre. HØY DØDSRATE: Storbritannia ligger på topp i Europa med antall døde under koronapandemien så langt . Dødsraten per 100.000 innbyggere er høyere enn for USA og Brasil, som er hardest rammet.

HØY DØDSRATE: Storbritannia ligger på topp i Europa med antall døde under koronapandemien så langt (46.046). Dødsraten per 100.000 innbyggere er høyere enn for USA og Brasil, som er hardest rammet. Foto: (Nettavisen)

Det var Bergamo som i ukene 8 til 24 (fram til 12. juni) overskred snittet med 847,7 prosent. I Storbritannia var det Brent som hadde den verste overskridelsen, 357,5 prosent.

Analysen viser blant annet til en indikator for overdødelighet som kalles Relative age-standardised mortality rate (rASMR), som er ukentlige tall for dødelighet, der avviket fra antall dødsfall registrert over femårsgjennomsnittet (2015-2019) beregnes. Det endelige tallet som brukes viser prosentvis endring i dødeligheten i 2020 sammenlignet med det som ville vært forventet i en gitt uke basert på snittet i perioden 2015 til 2019.

I løpet av uke 15 (til 10. april) viste denne indikatoren for overdødelighet ekstreme verdier i Europa med konsentrerte utbrudd av covid-19 blant annet i deler av Spania, Nord-Italia, Øst-Frankrike og Paris, Belgia, store deler av Storbritannia, Stockholm og det sentrale Sverige.

600-700 nyte smittetilfeller per dag

De siste offisielle koronatallene for Storbritannia (torsdag 30. juli) viser at 301.455 personer har testet positivt på covid-19 så langt og at det har vært en liten økning i tallene i juli. Storbritannia tester nå daglig mer enn 150.000 personer, og det påvises 600-700 nye smittetilfeller per dag.

Da koronabølgen var på toppen i Storbritannia i begynnelsen av mai var ble det rapportert over 6000 nye tilfeller daglig.

Tallet for antall døde under koronapandemien i Storbritannia er per nå 45.961, ifølge regjeringens koronaoversikt, 46.046, ifølge oversikten på Johns Hopkins-universitetet i USA klokka 16.30 norsk tid.

Les også: Frisør i Trondheim gir klar beskjed: Ingen klipp hvis du har vært i utlandet

Klikk på bildet for å forstørre. BØLGETOPP I MAI: Smittetallene i Storbritannia nådde en topp i mai med over 6000 tilfeller daglig. De siste dagene er det rapportert mellom 600 og 700 nye smittetilfeller.

BØLGETOPP I MAI: Smittetallene i Storbritannia nådde en topp i mai med over 6000 tilfeller daglig. De siste dagene er det rapportert mellom 600 og 700 nye smittetilfeller. Foto: (Gov.uk)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.