Tirsdag kveld ved 21.30-tiden forlot David Cameron Buckingham Palace etter å ha blitt utnevnt til ny britisk statsminister av dronning Elizabeth.

- Hennes majestet dronningen har bedt meg om å danne ny regjering, og jeg har akseptert, sa Cameron da han ankom Downing Street 10.

- Full koalisjon
- Jeg vil danne en full koalisjonsregjering med Liberaldemokratene, sa David Cameron. Dermed får Storbritannia sin første koalisjonsregjering siden Andre verdenskrig.

- Vi må gjenoppbygge tilliten til politikerne og til vårt politiske system, sa Cameron.

- Jeg vil lage et samfunn der vi ikke bare spør «hva er mine rettigheter», men også «hva er mine plikter», sa Storbritannias nye statsminister David Cameron utenfor Downing Street 10 tirsdag kveld.

- Nasjonens beste dager ligger foran oss, sa Cameron i en tale der han understrekte at Storbritannia har store utfordringer foran seg. Blant annet et stort budsjettunderskudd, og et foreldet valgsystem.

Hyllet Brown
Cameron startet sin tale med å hylle Gordon Brown for hans gode jobb.

- Sammenlignet med ti år tilbake har vårt land blitt mer åpent hjemme, og mer barmhjertig ute, sa Cameron.

Les David Cameron sin første tale som statsminister her

43 år gamle David Cameron er den nest yngste statsministeren i britisk historie, bare slått av Lord Liverpool i 1801. Cameron ble parlamentsmedlem i 2001, og leder for De konservative i 2005. Cameron er fra London, og sønn av en aksjemegler.

To timer tidligere hadde Gordon Brown takket farvel som statsminister og som leder for Labour-partiet.

- Det har vært en ære å tjene, sa Brown utenfor Downing Street 10. Etter en kort tale takket han farvel hentet sine barn, satte seg i bilen og kjørte til Buckingham Palace der han ba Queen Elizabeth om å få tre av som statsminister.

Fikk Obama på tråden
En rekke statsledere har tirsdag kveld gratulert Cameron med jobben, og den første gratulasjonen kom fra den amerikanske presidenten Barack Obama.

USAs president ringte Cameron for å gratulere ham like etter klokken 22 norsk tid, og en time senere ringte Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Obama sier i en uttalelse at han gratulerte David Cameron med en vellykket valgkampanje og utnevnelsen som Storbritannias nye statsminister. Ifølge uttalelsen la Obama også vekt på viktigheten av de sterke båndene mellom de to landene.

Les også: Stoltenberg gratulerer Cameron

Clegg blir visestatsminister
Fem dager med regjeringsforhandlinger går mot slutten i Storbritannia.

Liberaldemokratene og De konservative har nå kommet fram til en avtale som gjør at de kan bygge en flertallsregjering sammen.

Allerede like før klokken 19 ble det meldt at en avtale om maktfordelingen mellom De konservative og Liberaldemokratene var klar. Det går mot en full koalisjonsregjering mellom De konservative og Liberaldemokratene. The Guardian har fotografert notatene til Nick Clegg som viste at partiene diskuterte en avtale som gir Clegg en minister i nærmest hvert eneste departement.

Britiske medier melder at Nick Clegg vil få rollen som visestatsminister, og avtalen skal også ha spesifisert at de to partiene skal sitte i regjering sammen i minst tre år.

- Skal danne en ny type regjering
- Vi skal danne en ny type regjering, sa Clegg etter at han fikk grønt lys for avtalen med David Cameron og De konservative.

- Jeg håper dette er begynnelsen på en ny type politikk jeg alltid har trodd på, sa Clegg, ifølge NTB.

De konservatives finanspolitiske talsmann George Osborne blir ny finansminister, og tidligere partileder William Hague ny utenriksminister i Camerons nye regjering.

38 år gamle Osborne, som er en nær venn av Cameron, har vært finanspolitisk talsmann for toryene siden 2005. Og William Hague, som var partiets leder mellom 1997 og 2001, har hatt jobben som utenrikspolitisk talsmann like lenge.

Ble aldri samtaler
Det politiske dramaet i London startet tidligere tirsdag da blant andre Labours helseminister Andy Burnham sa at partiets muligheter for å få en avtale med Liberaldemokratene var over.

Kilder forklarte Sky News at samtalene mellom de to partiene «aldri kom skikkelig igang». Årsaken skal ha vært stor misnøye med forhandlingene innad i Labour.

- Kan vi virkelig stole å disse menneskene? Kan vi stole på Liberaldemokratene? De oppfører seg som enhver skjøge i historien, sa Labours parlamentsmedlem David Blunkett tidligere tirsdag.

Se video av Camerons tale utenfor Downing Street 10 her:

HTML EMBED