*Nettavisen* Nyheter.

Storbritannias regjering vil reformere Overhuset

London (NTB-AFP): Forslaget om å reformere det tradisjonsrike Overhuset var den mest omstridte saken som dronning Elizabeth nevnte i sin trontale da Parlamentet åpnet i London.

Forslaget møter motstand fra en rekke konservative parlamentarikere, som normalt støtter Storbritannias sentrum-høyreregjering.

Dronning Elizabeth åpnet onsdag den nye sesjonen i en tradisjonell seremoni der begge nasjonalforsamlingens kamre var samlet til felles møte. Hun leste trontalen som egentlig skulle vært holdt sist høst, men som ble utsatt for å gi Parlamentet arbeidsro.

Nye lover som skal vedtas i løpet av året, vil dreie seg om «økonomisk vekst, rettsvesenet og konstitusjonell reform», fremholdt dronningen. Hun nevnte spesielt regjeringens forslag om å endre sammensetningen av Overhuset, men unnlot å nevne noen tidsramme, trolig for ikke å provosere forlagets motstandere.

I dag består forsamlingen av medlemmer som for det meste er utnevnt i kraft av å være enten geistlige eller adelige. Nå ønsker regjeringen at 80 prosent av medlemmene skal velges av folket. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag