Liz Truss går av som britenes statsminister, men blir sittende til en etterkommer blir utpekt. Det valget skjer neste uke, ifølge Sky News innen fredag.

Truss hadde statsministerposten i seks uker, og tok over vervet etter at hennes partifelle Boris Johnson trakk seg i kjølvannet av flere skandaler.

– Jeg kan ikke levere etter det mandatet som det konservative partiet valgte meg etter. Jeg har snakket med Hans Majestet kongen og gitt ham beskjed om at jeg trekker meg som partileder, sa Truss i en kort uttalelse utenfor statsministerboligen i Downing Street nummer ti.

Se video: Liz Truss Går av


The Times: Boris Johnson aktuell

Drøyt halvannen time etter at Truss takket for seg melder The Times at forgjengeren Boris Johnson er aktuell som partileder for Det konservative partiet – og dermed statsministerposten – igjen.

– Boris Johnson forventes å delta i kampen om å erstatte Liz Truss og han mener det er et spørsmål om «nasjonal interesse», forteller kilder til den britiske avisen.

Den tidligere statsministeren, som forlot vervet for bare seks uker siden, sonderer nå muligheten med sine allierte for et comeback, ifølge samme avis, og han skal ha muligheten til å snu det konservative partiet.

Flere partifeller foreslår nemlig, allerede et par timer etter nyheten om Truss' avgang, at han kan erstatte henne, ifølge The Times.

– Dette måtte bare komme

Eirik Løkke er rådgiver i den liberale tankesmien Civita.

Truss' avgang er alt annet enn en overraskelse for ham.

– Dette er ikke overraskende. Det illustrerer hvilken trist og kaotisk tilstand Det konservative paritet er i. Dette måtte bare komme. Liz Truss hadde null politisk autoritet, sier Løkke til Nettavisen.

Storbritannia har hatt rekordmange utskiftinger av konservative statsministere den siste tiden. Løkke sier dette har svekket Storbritannias internasjonale omdømme.

– Dette er ikke noen god internasjonal PR for det britiske imperiet og den stolte britiske nasjonen. Nå har de hatt Theresa May i et par år, lystløgneren Boris Johnson i et par år og Liz Truss i seks uker.

– Det konservative partiet er inne i en dyp krise, og antakelig har de en minimalt bedre sjanse til å vinne valget hvis de klarer å komme opp med en troverdig kandidat. Men de ligger historisk langt bak Labour på meningsmålingene, naturlig nok, sier Løkke.

Britenes utgang fra EU er heller ikke ubetydelig i denne sammenheng, ifølge Løkke.

– Den store elefanten i rommet er Brexit og alt kaoset som fulgte i kjølvannet av det. De konservative har ikke maktet å komme seg på fote igjen etter Brexit, sier han.

Følger etter finansministeren

Truss la også vekt på at hun kom til statsministerjobben i en tid med stor økonomisk og internasjonal ustabilitet.

Britenes statsminister, Liz Truss, fra det konservative partiet, har den siste tiden vært under sterkt press og skarp kritikk, både fra eget parti og fra opposisjonen.

Kritikken har dreid seg om Truss økonomiske politikk. Det er heller ikke lenge siden finansminister Kwasi Kwarteng trakk seg fra sin stilling, og ble erstattet av den erfarne politikeren Jeremy Hunt.

Opposisjonen krever nyvalg

Lederen av det britiske Labour-partiet, Keir Starmer, har gjentatt sitt ønske om nyvalg i Storbritannia.

– Etter 12 år med fiasko fra det konservative partiet, fortjener det britiske folket så mye bedre enn denne svingdøren med kaos, sa Starmer ifølge Sky News.

Han fortsatte også:

– De siste årene har det konservative partiet satt skattene til et rekordhøyt nivå, ødelagt institusjonene våre og laget en krisetilstander. Nå har de gjort økonomien vår så svakt at folk kan komme til å måtte betale fem hundre pund ekstra på lånene sine i måneden.

– Skaden de har gjort vil ta år å fikse.

Britiske spillselskaper har allerede begynt å tilby spill på hvem de tror kommer til å etterfølge Truss. Foreløpig skal Rishi Sunak være oddsfavoritt.

Finansminister Jeremy Hunt har imidlertid utelukket seg selv som statsminister, ifølge Sky News.