RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stordalen får børsbot (Ny)

Sist oppdatert:
Oslo Børs ilegger Petter Stordalens Choice et overtredelsesgebyr på hele 550.000 kroner for brudd på likebehandlingen av aksjonærer. Stordalen & Co. kommer til å anke Børsens avgjørelse
Børsstyret har vedtatt å ilegge Choice Hotels Scandinavia et overtredelsesgebyr på fem ganger årlig kursnoteringsavgift, tilsvarende 550.000 kroner for brudd på børsforskriftens bestemmelser om likebehandling av aksjonærene og brudd på god børsskikk.

Choice-ledelsen reagerer krast på Børsens avgjørelse.

- Kommer dere til å anke Børsens avgjørelse?

- Ja, sier finansdirektør Jon Erik Brøndmo i Choice.

En knapp Brøndmo sier videre til iMarkedet at Choice-ledelsen er uenig Børsens begrunnelse for ulik behandling av aksjonærene.

Dette mener Børsen

Bakgrunnen for vedtaket til Børsen er at Stordalen & Co. den 13. og 14. februar 2003 kjøpte Choice' egne aksjer i selskapet. Tilbakekjøpet skjedde i hovedsak ved at Choice gjennom meglere kontaktet større aksjonærer, og delvis ved at selskapet kjøpte aksjer fra aksjonærer som selv tok kontakt. Kursen selskapet kjøpte egne aksjer til den 14. februar var betydelig høyere enn kursnivået før og etter tilbakekjøpet. Aksjonærene fikk gjennom den fremgangsmåten som ble benyttet ikke like muligheter til å selge en ellers lite likvid aksje.

Børsen skriver at Choice-ledelsen har oppgitt overskuddslikviditet og avkastningen på selskapets aksjer som begrunnelse for tilbakekjøpet. Dette tror ikke Børsens ledelse på.

- Børsen er imidlertid av den oppfatning at bakgrunnen for tilbakekjøpet var maktkamp mellom selskapets to hovedaksjonærer, og hvor tilbakekjøpet er gjort for å fremme ínteressene til én aksjonær på bekostning av selskapets og aksjonærenes felles interesser, heter det i meldingen.

Børsen skriver videre:

- Siden kun enkelte aksjonærer ble gitt mulighet til å selge sine Choice-aksjer, har børsen kommet til at Choice har forskjellsbehandlet sine aksjonærer, og at denne forskjellsbehandlingen ikke kan anses saklig begrunnet ut fra utsteders og aksjonærenes felles interesser. Børsen mener selskapets opptreden er i strid med grunnleggende krav for hva som må forventes av børsnoterte selskaper.

Choice har også tidligere fått kritikk

Børsen har tidligere gitt enkelte retningslinjer for tilbakekjøp av egne aksjer, og ga i 1999 Choice offentlig kritikk for et lignende forhold ved tilbakekjøp av egne aksjer, heter det i børsmeldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere