*Nettavisen* Nyheter.

Støre: - Viktig for Serbia

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

- President Tadic har rett i at en skamplett er fjernet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

26.05.11 21:25

Torsdag ble Europas mest ettersøkte mann, bosnisk-serbiske Ratko Mladic (68), pågrepet. Da hadde han vært på frifot i 16 år.

Ratko var generalen og hærføreren som ledet styrkene i angrepet på Srebrenica i 1995, der 8000 muslimske gutter og menn ble massekrert.

- Skamplett er fjernet
Utenriksminister Jonas Gahr Støre gleder seg over påripelsen, og sier det var viktig både for Serbia og de pårørende etter massakeren.

- Arrestasjonen av Mladic er svært viktig, president Tadic har rett i at en skamplett er fjernet. Viktig for Serbias videre vei, inkl mulig EU medlemskap. Men kanskje viktigst akkurat i dag er at ofrene for ugjerningene ser at det ikke skal finnes straffefrihet. Forsoning er aldri lett, men mye vanskeligere om de skyldige går fri. For tusenvis som gjenopplever grusomheter i dag, må pågripelsen være en lettelse, sier Gahr Støre på sin Facebook-side.

- Nå kan vi lukke et tragisk kapittel
En lang rekke statsledere, utenriksministere og politiske topper føyer seg inn i rekken av gratulasjoner etter pågripelsen. Her er noen få utvalgte:

- Nå kan vi begynne å lukke et tragisk kapittel i Europas historie. Jeg gratulerer president Tadic på det varmeste, sier Sveriges utenriksminister, Carl Bildt.

- Arrestasjonen av Ratko Mladic representerer en historisk dag for internasjonal rett, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

- Dette er gode nyheter, og et modig trekk av den serbiske presidenten. Det er et steg nærmere at landet integreres i EU, sier Frankrikes president, Nicolas Sarkozy.

Levde under dekknavn
Krigsforbryteren Ratko Mladic levde under dekknavnet Milorad Komadic. Da han ble pågrepet i landsbyen Lazarevo nord i Serbia, skal ikke 68-åringen ha hatt noen form for forkledning, og han skal ikke motsatt seg. Det var Serbiske Security Intelligence Agency som gjennomførte pågripelsen.

Massakren i Srebrenica

Massakren ble innledet 11. juli i 1995 og står igjen som en grotesk milepæl under krigen i det tidligere Jugoslavia fra 1992 til 1995. Rundt 8000 muslimske gutter og menn ble samlet sammen og drept etter at bosnisk-serbiske styrker inntok byen.

Drapene er betegnet som den verste enkeltstående krigsforbrytelse i Europa siden den 2. verdenskrig. I 2007 slo Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag fast at det dreide seg om et folkemord.

Massakren fant sted da serbiske styrker under general Ratko Mladics ledelse inntok byen. En paramilitær gruppe kalt Skorpionene deltok også i massakren. Srebrenica var av FN erklært som en sikker sone og mange bosniere hadde søkt tilflukt der. Men de serbiske styrkene møtte ingen motstand fra den nederlandske FN-styrken på 450 soldater i området. I praksis så FN en annen vei da massakren fant sted.

(Kilde: Euronews, Wikipedia)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.